23 Aralık 2013 Pazartesi

DİKKAT!... 30 MART 2014 - YEREL SEÇİM TAKVİMİ

2014 yerel seçim takvimi yayınlandı
30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde uygulanacak seçim takvimi Resmi Gazete'de yayımlandı. 2 0cak 2014 Perşembe günü Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin parametrelerin SEÇSİS'ten tanımlanması ve seçime katılabilecek siyasi partilerin YSK tarafından ilanı yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimini belirledi. Seçim 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak ve bu seçimin başlangıç tarihi de 01 Ocak 2014 Çarşamba günü olacak. YSK'nın 7 Aralık 2013 Tarihli ve 576 Sayılı Kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, mahalli idareler seçimleri 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak. Yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinin, seçim kanunlarına uygun olarak düzen ve açıklık içerisinde yapılmasını teminen, 2972 sayılı Kanun ve bu Kanunun 36. maddesinin atıfta bulunduğu 298, 2820 ve 2839 sayılı Kanunlar esas alınmak suretiyle seçim takviminin hazırlanmasına yönelik YSK'nın 14 Eylül 2013 tarih, 2013/374 sayılı kararı ile oluşturulan Komisyon, çalışmalarını tamamladı. Komisyonca hazırlanan seçim takvimi YSK tarafından incelenerek kabul edildi.
Resmi Gazete'de yer alan YSK kararında, "2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasında; 'Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir. Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür.' hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu madde hükmü uyarınca, mahalli idareler seçimlerinin beş yılda bir yapılacağına ve beşinci yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günü olacağına göre, mahalli idareler seçimlerinin 30 Mart 2014 Pazar günü yapılması ve bu seçimin başlangıç tarihinin de 01 Ocak 2014 Çarşamba günü olması gerekmektedir" denildi.
DÜZEN İÇİNDE YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAMAK ZORUNLU
Kararda, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapmaya ve yaptırmaya, bu hususta gerekli önlemleri almaya ve gereken genelgeleri zamanında hazırlayıp yayınlamaya görevli ve yetkili kılınan Yüksek Seçim Kurulunca; bu seçimde de ilgili kanunlarda öngörülen işlemlerin, zamanında ve düzen içinde yürütülmesi ve yapılmasını sağlamak amacıyla, bütün bu iş ve işlemlerin bir seçim takvimine bağlanmasının zorunlu bulunduğuna işaret edildi.
Bir seçimde her kademede yapılması gereken işlemler ve çalışmaların bulunduğu anımsatılan kararda, şöyle devam edildi:
"Bu işlem ve çalışmaların önceden planlanarak düzen içinde yürütülmesini sağlamakta zorunluluk vardır. Seçimle ilgili işlemlerin bir bölümünün hangi sürelerde yapılması gerektiği ilgili kanunlarda belirtilmiş, bir bölümünde ise, kanunlarda süre tespit edilmemiştir. İlgili kanunlarda öngörülen süreleri, seçimin başlangıç tarihi olan 01 Ocak 2014 ile oy verme günü olan 30 Mart 2014 tarihleri arasında kalan zaman dilimine sığdırmak mümkün değildir. YSK’nın yerleşmiş uygulamalarına göre, seçim işlemlerinin ve seçim sürecinin işlemeye başladığı tarih aynı zamanda seçimin başlangıç tarihi olarak kabul edilmekte, seçim sürecinin başlaması ile oy verme gününe kadar bütün ilgililerce yapılması gereken yasal işlemlerin de bir takvime bağlanması zorunlu bulunmaktadır. Çünkü kanunlar oy verme ile ilgili sonuçlanacak olan seçim süreci içerisinde seçim kurullarına, siyasi partilere, vatandaşlara ve tüm ilgililere sürelere tabi olarak görevler vermiş, yetki ve haklar tanımış, ayrıca Yüksek Seçim Kuruluna, seçim yasalarının kimi seçim iş ve işlemlerine ilişkin olarak tespit ettiği süreleri gerektiğinde makul ölçüler içinde kısaltarak uygulayabilme olanağı vermiştir."
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMİNE İLİŞKİN KANUNLARDA BAZI BOPŞLUKLAR VAR
Kararda devamla büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin seçim işlemleri yönünden ilgili kanunlarda bazı boşluklar bulunduğu belirtilirken "Özelliği göz önüne alınarak bu işlemlerin de, diğerleri ile uyumlu hale getirilmesi ve ilgili kanun hükümleri dikkate alınarak gereken düzenlemelerin yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır" denildi.
Kararda şöyle devam edildi:
"Bu nedenle;a- Önseçimlerde itiraz: 2972 sayılı Kanun'un 4. maddesi hükmüne göre; Büyükşehir belediye başkanının seçiminde seçim çevresi, büyükşehir belediye sınırlarından oluşur. 2972 sayılı Kanun'un 10. maddesinin üçüncü fıkrasında; 2820 sayılı Kanun'un 37 ila 51. maddelerinde adı geçen 'Yüksek Seçim Kurulu' yerine 'ilçe seçim kurulları', 'siyasi parti genel başkanlığı' yerine 'siyasi parti ilçe başkanlıkları', keza büyükşehir belediyelerinde de il seçim kurulları, siyasi parti il başkanlıkları bu işlemleri yaparlar hükmüne yer verilmiştir.
Büyükşehir belediye başkanlığı için önseçimlerde sandık kurullarında başlayacak sayım ve döküm sonrası birleştirme, il seçim kurullarında tamamlanacaktır. İlçe seçim kurullarının birleştirme tutanağı ara tutanak niteliğindedir. Bu esasların sonucu olarak, büyükşehir belediye başkanlığı önseçiminde ilçe seçim kurulları birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına itiraz yapılabilme olanağı ile bu türlü itirazların il seçim kurullarınca incelenip, kesin karara bağlanması ilkesi kabul edilmiştir.
b- Büyükşehir belediye başkanı geçici adaylarına itiraz: 2972 sayılı Kanun'un 12. maddesinde, siyasi partilerin büyükşehir belediye başkanı geçici aday listelerini il seçim kuruluna verecekleri ve bağımsız adayların da il seçim kuruluna başvuracakları, il seçim kurulunun da bu geçici adayları mahallinde alışılmış usullerle ilan edecekleri belirtilmiştir. Ancak, geçici adaylara karşı itirazla ilgili 14. maddede bu konuya ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Bilindiği gibi, 298 sayılı Kanun'un 125. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca; adaylığa itiraz, seçimin özelliğine göre kanunen seçimi idare ile görevli seçim kurullarına yapılır ve bu kurulun kararına karşı kesin karar vermek yetkisini haiz üst seçim kuruluna da itiraz olunabilir. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi genelde il seçim kurulları tarafından yürütüldüğünden, bu kurullarca ilan edilen geçici adaylara karşı ilk itirazın il seçim kurullarına, il seçim kurulu kararlarına karşı itirazın da Yüksek Seçim Kurulu'na yapılması gerektiği ilkesi kabul edilmiştir."
SEÇİM TAKVİMİ
30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde uygulanacak olan ve Resmi Gazete'de yayımlanan seçim takvimi şöyle olacak:
1 Ocak 2014 ÇARŞAMBA; seçimin başlangıç tarihi.
2 0cak PERŞEMBE; Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin parametrelerin SEÇSİS'ten tanımlanması, seçime katılabilecek siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulunca ilanı.
3 Ocak CUMA; Siyasi partilerden mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usül ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını Yüksek Seçim Kuruluna bildirmelerinin istenmesi, huhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanması, Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanların kimlik belgelerini içeren listelerin Cumhuriyet başsavcılıklarından istenerek SEÇSİS'e girilmeye başlanması ve listelerin düzenlenmesi.
10 Ocak 2014 CUMA; Siyasi partilerin, mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını Yüksek Seçim Kuruluna bildirmelerinin son günü, muhtarlık bölgesi askı listelerinin, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin, güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılması ve itirazların başlaması. Yüksek Seçim Kurulunun portal adresi olan www.ysk.gov.tr'de bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanması, muhtarlık bölgesi askı listelerinin Seçmen Kütüğü Genel Md’nce DVD olarak hazırlanıp, siyasi partilerin ilçe başkanlarına gönderilmek üzere tutanak karşılığı siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslimi.
11 Ocak 2014 CUMARTESİ; Siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslar ile aday tespiti yapacaklarının Yüksek Seçim Kurulunca ilgili ilçe seçim kurullarına ulaştırılmak üzere il seçim kurullarına bildirilmesi, Siyasi partilerden hangilerinin, hangi seçim çevrelerinde önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacaklarının ve siyasi parti üye listelerinin, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesinin YSK’nca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi, Önseçim ilçe seçim kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanması (Önseçim ilçe seçim kurullarında görev alacak siyasi partili üyelerin, aday adayı olmayacak kişilerden bulunması gerektiği hususu siyasi partilere hatırlatılacaktır.),
12 Ocak 2014 PAZAR; Siyasi partilerin, önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin önseçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listelerin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesine başlanması,
13 Ocak 2014 PAZARTESİ; Önseçim yöntemiyle aday belirleyecek siyasi partilerin üye kayıt defterlerinin önseçim ilçe seçim kurullarınca istenilmeye başlanılması.
15 Ocak 2014 ÇARŞAMBA; Önseçim İlçe Seçim Kurulu oluşturulması çalışmalarının bitirilmesi ve kurullarda görev alanlara tebligatların yapılması, Önseçim yöntemiyle aday belirleyecek siyasi partiler üye listelerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesinin son günü ve bu hususun Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesi, Önseçim yöntemiyle aday belirleyecek siyasi partilerin üye kayıt defterlerini önseçim ilçe seçim kurullarına vermelerinin son günü.
20 Ocak 2014 PAZARTESİ; Siyasi partiler kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, bu halde oy kullanacak üyelerin seçmen listelerini üye kayıt defterleriyle birlikte ilgili önseçim ilçe seçim kurulu başkanlığına vermelerinin son günü (Siyasi partilerin bu listeleri dört nüsha olarak hazırlayıp vermeleri gereklidir.),
21 Ocak 2014 SALI; Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak çekilecek kura tarih ve yerinin Yüksek Seçim Kurulunca siyasi partilere bildirilmesi, Siyasi partilerden, kuraya katılacak temsilci adlarının Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin istenmesi.
23 Ocak 2014 PERŞEMBE; Muhtarlık bölgesi askı listelerinin, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin askıdan indirilmesi ve itirazların sonu,  www.ysk.gov.tr'de bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasının sonu.
25 Ocak 2014 CUMARTESİ; muhtarlık bölgesi askı listelerine, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine, yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
27 Ocak 2014 PAZARTESİ; Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca kura çekilmesi ve ilanı, siyasi partilerin;
a) Önseçim yöntemi ile aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilen listelerin, b) Önseçim dışında bir yöntemle aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarına verdikleri listelerin, askıya çıkarılması, Önseçim - aday yoklaması seçmen listelerine yapılacak itirazların başlaması.
29 Ocak ÇARŞAMBA; Önseçim - aday yoklaması seçmen listelerinin askıdan indirilmesi ve bu listelere karşı yapılacak itirazların son günü, Önseçim sandık kurullarının oluşum çalışmalarına başlanması (Bildirilecek partili üyelerin, aday adayı olmayacak kişilerden bulunması gerektiği hususu siyasi partilere hatırlatılacaktır.)
31 0cak 2014 CUMA; 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle nüfus müdürlüklerinden alınacak nüfus sayısına göre, il seçim kurullarınca (2013 mali yılı sonuna kadar yeni kurulmuş ilçe ve belediyeler dâhil) belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarının, seçim çevrelerine göre tespiti, Tespit edilen üye sayılarının il seçim kurullarınca ilgili ilçe seçim kurullarına bildirilmesi, İl seçim kurullarınca bildirilen belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarının ilçe seçim kurullarınca ilanı, Önseçim - aday yoklaması seçmen listelerine karşı yapılan itirazların önseçim ilçe seçim kurullarınca kesin olarak karara bağlanmasının son günü, Önseçim - aday yoklaması seçmen listelerinin kesinleşmesi, Partili üye seçmen kartlarının yazımına ve yazımı tamamlananların partili üyelere dağıtımına başlanması (İtiraz üzerine listeden çıkartılanlara ait olanlar iptal edilmek kaydı ile), Siyasi partilerin aday adayı listelerini; Büyükşehir belediye başkanı seçimi ile ilgili olanlarını il seçim kurullarına, Belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimi ile ilgili olanlarını ise önseçim ilçe seçim kurullarına, Alındı belgesi karşılığında vermelerinin son günü, Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümünden başlamak üzere ve askı süresi içinde gerçekleşen  tüm değişiklikleri içeren sandık bölgesi askı listelerinin Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce DVD olarak hazırlanıp, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere tutanak karşılığı siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslimi, İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümünden başlamak üzere ve askı süresi içinde gerçekleşen seçmenlere ait bilgi değişikliklerini ihtiva eden listenin elektronik ortamda veya çıktı alınmak suretiyle alındı belgesi karşılığında siyasi partilere verilmesi, ve bu listelere itirazların başlaması.
ŞUBAT AYI
1 Şubat 2014 CUMARTESİ; Sandık bölgesi askı listelerine yapılacak itirazların son günü,
3 Şubat 2014 PAZARTESİ; Önseçim sandık kurullarının oluşumunun tamamlanması ve bu oluşumda görev alanlara bildirim yapılması, Hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde önseçime ya da aday yoklamasına katılacaklarının; Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi ile ilgili olarak il seçim kurullarınca, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimleriyle ilgili olarak ilçe seçim kurullarınca, ilanı, Sandık bölgesi askı listelerine yapılan itirazların karara bağlanmasının son günü.
6 Şubat 2014 PERŞEMBE; Önseçim ya da aday yoklaması yapacak siyasi partilerin, aday adayları listelerini ve bunlarla ilgili oy pusulalarını çoğaltarak, yeteri kadar zarf ile birlikte ilgili önseçim ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslim etmelerinin son günü.
7 Şubat 2014 CUMA; Önseçim ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca, önseçim ya da aday yoklaması oy pusulalarının ve zarflarının mühürlenmesi, sandık bölgesi askı listelerindeki değişikliklerin işlenerek seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin, Cumhuriyet başsavcılığından yeniden istenilen ikinci listeyle karşılaştırılarak, değişikliklerin SEÇSİS'e işlenmesine başlanılması.
8 Şubat 2014 CUMARTESİ; Önseçim ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca, önseçim sandık kurulları başkanlarına gerekli seçim araç ve gereçlerinin teslimi ve önseçim sandık kurulları başkanlarının göreve hazır duruma getirilmeleri.
9 Şubat 2014 PAZAR; 1-ön seçim - aday yoklaması, önseçim sandık kurullarının sayım - döküm işlemlerini tamamlamaları, düzenleyecekleri tutanakları ilgili önseçim ilçe seçim kurullarına iletmeleri ve önseçim ilçe seçim kurullarının da ilçe birleştirme tutanaklarını düzenlemeleri, büyükşehir belediye başkan adaylığı için; önseçim ilçe seçim kurulu tutanaklarının il seçim kurullarına iletilmesi, önseçim ilçe seçim kurulu tutanaklarının il seçim kurulunda birleştirilmesi, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin, Cumhuriyet başsavcılığından istenilen ikinci listeyle karşılaştırılarak, değişikliklerin SEÇSİS'e işlenmesi işlemlerinin bitirilmesi ve askıya çıkarılması.
10 Şubat 2014 PAZARTESİ;
Önseçim sonuçlarının ilgili siyasi partilere ve ilgililere bildirilmesi (2820/48, 51-1).
11 Şubat 2014 SALI;     
1- Sandık atamalarının yapılması, 2-Önseçim sandık kurulu tutanaklarına veya kararlarına karşı önseçim ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazın son günü (Saat 15.00'e kadar), (298/128-2; 2820/50), 3-Önseçim ilçe seçim kurullarının birleştirme tutanaklarına karşı yapılacak itiraz ve şikayetler ile büyükşehir belediye başkanlığı birleştirme tutanağına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü (298/129).
13 Şubat 2014 PERŞEMBE;     
1-Önseçim ilçe seçim kurullarına yapılmış itiraz ve şikayetlerin kesin olarak karara bağlanmasının son günü, 2-İl seçim kurullarına büyükşehir belediye başkan adaylığı birleştirme tutanağına karşı yapılan şikayetler ile il seçim kurullarının büyükşehir belediye başkanlığı birleştirme tutanaklarına karşı yapılmış itirazların kesin olarak karara bağlanmasının son günü.
14 Şubat 2014 CUMA; İl seçim kurullarının büyükşehir belediye başkan adaylığı birleştirme tutanaklarına yönelik itirazlarla ilgili verdiği kararlara karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazların son günü (2972/36; 298/125).
15 Şubat 2014 CUMARTESİ;1-Yüksek Seçim Kurulunun il seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları karara bağlaması ve bu kararların il seçim kurullarına bildirilmesi, 2-İl seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basım işlemi ile ilgili olarak gerekli ön hazırlıklara başlanması (Matbaa ile anlaşma vb.).
16 Şubat 2014 PAZAR; Önseçimle belirlenen aday listelerinde il seçim kurullarınca ya da Yüksek Seçim Kurulunca itiraz üzerine verilen kararlar veya istifalar sonucu meydana gelen eksilmelerin seçim kurullarınca tamamlanması (2820/51).
17 Şubat 2014 PAZARTESİ; 1-İl seçim kurullarınca, önseçimle belirlenen büyükşehir belediye başkan adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneğinin ilgili siyasi parti il başkanlıklarına, 2-İlçe seçim kurullarınca, önseçim sonucu belirlenen belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneğinin ilgili siyasi parti ilçe başkanlıklarına, Alındı belgesi karşılığında teslim edilmesi.
18 Şubat 2014 SALI; 1- Sandık kurulu oluşum çalışmalarına başlanılması (298/21, 22, 23, 24-1), 2-Siyasi parti ilçe başkanlıklarının; a)  Belediye başkanlığı, b)  Belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri, seçimlerine ait aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek, ilçe seçim kurullarına, alındı belgesi karşılığında elektronik ortamda DVD ve fiziki ortamda kâğıt olarak en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü (2972/12-1), 3-Büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarının, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında DVD ve kâğıt ortamında en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü (2820/48; 2972/12-3), 4-Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kişilerin adaylık için başvurularının son günü (Saat 17.00'ye kadar), (Adaylar yatıracakları güvence makbuzunu başvuru belgesine eklemek zorundadır.),5-Siyasi partilerin verdikleri aday listelerinin seçim kurullarınca hemen incelenmeye başlanması, saptanacak eksiklikler ile herhangi bir sebeple eksik aday göstermiş olan siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına, ilçe seçim kurulu tarafından bu eksikliğin tamamlanmasının alındı belgesi karşılığında istenilmesi .
20 Şubat 2014 PERŞEMBE;
Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü .
21 Şubat 2014 CUMA; 1-Geçici aday listelerinin (bağımsız adaylar dâhil) ilçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkan adaylarının ise il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullerle ilanı ve itirazların başlaması, 2-İl ve ilçe seçim kurullarınca, geçici adayların, kanunda yazılı adaylık şartlarında noksanlık veya aykırılık bulunup bulunmadığının doğrudan incelemeye alınması, 3- Seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanılması.
22 Şubat 2014 CUMARTESİ; 1-Geçici olarak ilan edilen aday listelerine karşı ilgili ilçe seçim kuruluna, büyükşehir belediye başkan adaylığı için ilgili il seçim kuruluna yapılacak itirazların son günü, 2-Geçici adayların, adaylık şartlarında noksanlık veya aykırılık yönünde il ve ilçe seçim kurullarınca yapılan incelemelerin son günü, 3-İl veya ilçe seçim kurullarının incelemeleri sonucunda ortaya çıkan seçilme yeterliliğine ilişkin eksikliklerin; a) İl seçim kurullarınca ilgili aday ve siyasi parti il başkanlığına, b)İlçe seçim kurullarınca da ilgililere ve siyasi parti ilçe başkanlıklarına, bildirilmesinin son günü.
24 Şubat 2014 PAZARTESİ;1-Geçici olarak ilan edilen aday listelerine karşı ilgili ilçe seçim kuruluna, B. Şehir belediye başkan adaylığı için ise ilgili il seçim kuruluna yapılan itirazların karara bağlanmasının son günü, 2-2972 sayılı Kanun'un 15/1. maddesine göre haklarında kanunda yazılı adaylık koşullarında noksanlık veya aykırılık bulunduğu seçim kurullarınca bildirilen adayların veya mensubu oldukları siyasi partilerin itirazlarının son günü.
26 Şubat 2014 ÇARŞAMBA;
1-İlgililerin ilçe seçim kurulu kararlarına karşı il seçim kuruluna, il seçim kurulunun büyükşehir belediye başkanlığı adaylarına ilişkin kararlarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna itirazlarının son günü, 2-2972 sayılı Kanun'un 15/2. maddesine göre adaylar hakkında adaylık koşullarında noksanlık veya aykırılıklar nedeniyle yapılacak itirazların il seçim kurulunca, büyükşehir belediye başkanlığı adaylarına ilişkin olarak da Yüksek Seçim Kurulunca KESİN karara bağlanmasının son günü.
28 Şubat 2014 CUMA; 1-Yüksek Seçim Kurulunun il seçim kurulu, il seçim kurulunun ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılmış itirazları KESİN olarak karara bağlamasının son günü, 2-Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durumun ilçe veya il seçim kurullarınca siyasi partilere bildirilmesi, 3-Geçici ilçe seçim kurullarının oluşum çalışmalarına başlanması (298/18).
-MART AYI-
1 Mart 2014 CUMARTESİ; 1- Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmesinin son günü, 2- Sandık kurullarının oluşum işlemlerinin tamamlanması ve oluşumda görev alanlara bu hususun bildirilmesine başlanması.
2 Mart 2014 PAZAR; 1-KESİN ADAY LİSTELERİNİN (Bağımsız adaylar dâhil);
a) İlçe seçim kurullarınca, b) Büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca, ilanı (2972/16), 2-İl seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dâhilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına ve teslimine başlanması, 3-Sandık kurulu başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanması.
9 Mart 2014 PAZAR; Sandık seçmen listelerine sandık alanı görevlileri şerhi işlenerek çoğaltılmaya başlanılması.
10 Mart 2014 PAZARTESİ; Geçici ilçe seçim kurulları oluşumunun tamamlanması.
13 Mart 2014 PERŞEMBE; Seçim işlerinde görevlendirileceklere verilecek eğitim çalışmalarına başlanılması.
19 Mart 2014 ÇARŞAMBA; Sandık seçmen listelerinin çoğaltılmasının bitirilmesi.
20 Mart 2014 PERŞEMBE; SEÇİM PROPAGANDASI VE YASAKLARIN BAŞLANGICI. 
23 Mart 2014 PAZAR;
1-Görevlilerle ilgili eğitim çalışmalarının tamamlanması,
2-İlçe seçim kurullarınca, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasının bitirilmesi ,
3-Geçici ilçe seçim kurulu oluşturulan yerlerde hazırlanan seçim torbalarının bu kurul başkanlıklarına teslimi.   
24 Mart 2014 PAZARTESİ;    Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılmayanların oy torbalarına konulmak üzere ilgili ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslimi.
25 Mart 2014 SALI; İlçe ve geçici ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır duruma getirilmeleri.
27 Mart 2014 PERŞEMBE; Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin kesinleştirilerek çoğaltılmasına başlanılması.
28 Mart 2014 CUMA; Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltılma işleminin tamamlanması.
29 Mart 2014 CUMARTESİ;    Seçim propagandasının sonu.
30 Mart 2014 PAZAR; 1- OY VERME GÜNÜ, Seçim yasaklarının sona ermesi (Saat 24.00).
YSK//AA.ANKARA, 22 Aralık 2013

6 Aralık 2013 Cuma

YSK; SEÇİM YASAKLARI (VE KISMİ SEÇİM TAKVİMİ)

Yüksek Seçim Kurulu, seçim yasaklarını açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin uygulama ve yasakları açıkladı.
YSK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan seçim sürecinde uygulanacak esaslar ve yasaklara ilişkin kararına göre, mahalli idareler seçimlerinin başlangıç tarihi 1 Ocak 2014 Çarşamba günü, seçim propagandası serbestliğinin başlangıç tarihi ise 20 Mart 2014 Perşembe günü olarak belirlendi. 
YSK’nın kararları şöyle:
“- Seçim zamanında genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak.
- Siyasi partilerin toplu olarak sözlü propaganda yapmak için müracaatları üzerine toplantımeydan, gün, sıra ve saatleri ilçe seçim kurullarınca ad çekme ile belirlenecek ve bağımsız adaylar için de aynı suretle haftada bir gün ayrılacak.
- Oy verme gününden önceki onuncu gün olan 20 Mart 2014 Perşembe günü sabahından oy verme gününden önceki 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar olan propaganda serbestliği süresinde denetim ve gözetim yetkisi ilçe seçim kurullarında, 20 Mart 2014 tarihinden önceki zamanlarda ise yetki mülki idare amirlerinde olacak.
- Açık yerlerde güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak.
- Seçime katılan siyasi partiler veya bağımsız adaylar adına kapalı yer toplantısı yapılabilecek.
- Mabetlerde, okullarda, kışla, karargah, ordugah gibi, askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yapılamayacak.
- Seçimin başlangıç tarihinden itibaren seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, katıldıkları seçim çevrelerinde seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları açabilecek. Ancak; Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlara, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklara, özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklere ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflara, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak. Seçim büroları, saat 09.00’dan 23.00’e kadar halka açık faaliyette bulunabilecekler.
- Seçim bürolarındaki ilan ve reklam malzemeleri 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00’de kaldırılacak, seçim bürolarının faaliyetleri de bu tarihte son bulacak.
- Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 Çarşamba gününden oy verme günü öncesi 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açmak suretiyle sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecekler. Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılmayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları gönderebilecek.”
YSK’nın oy verme gününden önceki on gün içinde 20-29 Mart 2014 tarihleri arasında uygulamaya koyduğu esas ve yasaklar ise şöyle:
- Yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılması yasak.
- Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluştarafından yapıldığı, denek sayısı ve araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanacak.
- Propaganda için kullanılan el ilânları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak.
- Siyasi partiler ve adayların, yapacakları propagandalarda Türkçe kullanmaları esastır.
- Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, oy verme gününden önceki otuzuncu gün olan 28 Şubat 2014 Cuma gününden itibaren kendilerini tanıtıcı posterparti bayrağı, ilân, pankart veya afiş gibi malzemeleri asmak veya yapıştırmak amacıyla, o seçim çevresi içerisinde belediyelerce doğrudan kullanılan ve ilçe seçim kurullarınca belirlenen sabit ilân ve reklam yerlerinden süresi, sayısı ve ücreti eşit olmak şartıyla yararlanabilecekler.
-Vatandaşların oy verme gününden önceki otuzuncu gün olan 28 Şubat 2014 Cuma gününden propaganda süresinin bitim günü olan 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar konutlarına, iş yerlerine veya taşıtlarına, siyasi partilere ya da adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri asabilecekler veya yapıştırabilecekler, bu ilan ve reklamlar her türlü vergi ve harçtan muaf olacak. Konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile iskâna açılmamış ya da inşaat halindeki yapılara, siyasi partilere ve adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeler asılamayacak ve yapıştırılamayacak.
- Seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 Çarşamba gününden oy verme gününü takip edengüne kadar şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılanhava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında yer alan reklam yerleri ve araçlarında, siyasi propaganda içeren her türlü yayın yapılmasının yasak. Toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş üstü kapalı duraklar ile yolcuların inip bindiği kapalı alanlarda da aynı yasak uygulanacak.
- 20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hâdim cemiyetler ve Bankacılık Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak.
- 20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacaklar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek.
- 20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memurun katılamayacak.”

30 Kasım 2013 Cumartesi

BU BİR HUKUK CİNAYETİ!...

YSK’nın kararı tartışma yarattı
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler öncesinde aday olacak bakanların, diğer kamu görevlileri gibi, görevlerinden istifasına gerek olmadığına karar vermesi büyük tartışma yarattı.
TÜRKER KARAPINAR, AnkaraYSK Başkanı Sadi Güven, önceki gün yaptıkları toplantının ardından, “Aday olacak sayın bakanların durumunu da tartıştık. Tüm üyelerin katıldığı toplantımızda oy birliğiyle bakanlıktan istifa etmelerine gerek olmadığı yönünde ilke kararına varıldı” dedi.
YSK’nın, yerel seçimlere az süre kala aldığı bu ilke kararı büyük tartışma yarattı. 
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, kanuna göre milletvekillerinin aday olmaları için istifa etmelerine gerek olmadığını belirterek, bakanlarla ilgili de ayrı bir hüküm bulunmadığını söyledi. 
Kabinede milletvekili olmayan bakan bulunmadığını ifade eden Şentop, “Bakanları da milletvekili statüsünde değerlendirirsek, onların da adaylık için istifa etmelerine gerek yok” dedi. 
YSK’nın bu yöndeki kararını “olması gereken bir karar” olarak değerlendirdi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “YSK’nın kararı çok yanlış. 
Milletvekili, görevini yaparken icrai güç kullanmıyor. 
Bakanlar kamu erkini kullanmaktadırlar. 
Demokrasiye bakın... 
Bunu, Başbakan’ın muhtemelen bir Cumhurbaşkanlığa gidişte istifa etmemesini sağlayacak bir adım olarak değerlendiriyorum. Yanlış bir karar, siyasi amaç ve hedefi bulunmaktadır” dedi.
‘Hukuk garabeti’ değil; "HUKUK CİNAYETİ"
YSK’nın kararına en büyük tepki, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan geldi. 
Bu kararın kendilerine göre hem yadırgatıcı hem de oldukça düşündürücü olduğunu savunan Altay, YSK kararlarına karşı itiraz mercii olmadığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Dün (önceki gün) çıkan bu karar; Türkiye’de yargının ne noktaya geldiğinin açık delili ve göstergesidir. 
Bakanlıklar kamu hizmeti verirler. (Bu nedenle bakanlar memurlar ve müstahdemler ile aynı statüye tabii olup, aday olduklarında; Görevlerinden istifa etmeye mecburdurlar)
Eğer bir oda başkanı, kulüp başkanı, devlet memuruöğretmenokul müdürü,vali yardımcısı istifa ederek seçime giriyorsa, bakanların da şüphesiz istifa etmesi gerekir. 
Belki AKP kendi iç bünyesinde bunu değerlendirip bakanları istifa ettirebilir ama YSK’nın bu kararı bir hukuk garabetidir.”
(30 Kasım 2013 - 02:30, Milliyet Com Tr, Siyaset – Haber, Ankara)

13 Kasım 2013 Çarşamba

TÜRKİYE'NİN EN KIDEMLİ PARTİSİ DEMOKRAT PARTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Açıkladı:
“Türkiye'nin En Eski Partisi (DP) Demokrat Parti..”
“Türkiye’nin En Fazla Üyesi Olan 4. Parti, (DP) Demokrat Parti”
30 Mart 2014 tarihinde yapılacak Mahalli Seçimler öncesinde siyasi partilere ilişkin verileri açıklayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS)'na göre, halen Türkiye’de faaliyet gösteren 77 siyasi parti içinde en fazla üyeye sahip olan 4. parti (DP) Demokrat Parti..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan açıklamaya göre Demokrat Parti, Türkiye’nin en eski ve en kıdemli siyasi kitle partisi..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS)'nın siyasi partilere ilişkin 10 Ekim 2013 tarihi itibariyle açıkladığı verilerine göre: AKP (adalet ve kalkınma partisi), CHP (cumhuriyet halk partisi) ve MHP (milliyetçi hareket partisi)'nin ardından 4. sırada bulunan Demokrat Parti’nin, Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığı nezdinde vaki resmi kayıtlara göre 714 bin 333 üyesi bulunmaktadır..
Yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS)'nın resmi veri ve mukayyet evrakına göre Demokrat Parti, kendisine en yakın  siyasi parti olan 5. sıradaki Saadet Partisi'nin iki katından fazla üyeye sahip..
Başsavcılığın kamuoyuna açıkladığı verilere göre diğer siyasi partilerin üye sayıları şöyle:
Saadet Partisinin 209 bin 737, 
DSP'nin 100 bin 682, 
BDP'nin 49 bin 938, 
BBP'nin 23 bin 398, 
İP'nin 16 bin 394, 
LDP'nin 6 bin 342, 
ÖDP'nin 4 bin 387 üyesi bulunuyor.
(AA., Ankara – YSK, 11 Kasım 2013)

31 Ekim 2013 Perşembe

YSK "KARARI" GÜNCEL, 04 EKİM 2013

YSK'dan aday olacaklara istifa çağrısı
(AA., Ankara: 4 Ekim 2013)
Yerel seçimlerde aday olabilmek için kamu görevlileri, siyasi parti il, ilçe ve belde yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık 2013 Pazar günü saat 17'00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Mahalli idareler seçimlerinin 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacağı belirtilen kararda, seçimlerde aday olabilmek için kanun gereği çekilmesi veya görevlerinden ayrılması gerekenlerin çekilme veya görevlerinden ayrılma isteğinde bulunma tarihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmaların tamamlandığı bildirildi.
Kararda, Anayasanın 76. maddesinde, hakim ve savcılar, yüksek yargı mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve TSK mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacaklarının ve milletvekili seçilemeyeceklerinin hükme bağlandığı anımsatıldı.
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17. maddesine göre, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmeleri için görevlerinden istifa etmek zorunda olmadıkları belirtilen kararda, kamu görevlileri, siyasi parti il, ilçe ve belde yöneticileri, TSK mensubu subay ve astsubaylar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların adaylığı konusunda bir hükme yer verilmediği anlatıldı.
Bu durumda kamu görevlilerinin, siyasi parti il, ilçe ve belde yöneticilerinin, subay ve astsubaylar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların adaylığı konusunda 2972 sayılı Kanun'un 36. maddesiyle atıf yapılan 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18, 19 ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddelerinin uygulanması gerektiği belirtildi.
"Seçim tarihinden 1 ay önce"
Kararda, 2839 sayılı Kanun'un "Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler" başlıklı 5980 sayılı Kanun ile değişik 18. maddesi uyarınca 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimlerinde aday olabilmek için kamu görevlileri, siyasi parti il, ilçe ve belde yöneticileri, subay ve astsubaylar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların seçimin başlangıç tarihinden bir ay önce görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiği sonucuna varıldığı bildirildi.
2839 sayılı Kanun'un 18. maddesinde, görevden ayrılması gerekenlerle ilgili genel kurala yer verildiği, mahalli idareler seçimlerine katılacaklar açısından istisnaların 2972 sayılı Kanun'un 17. maddesinde sayıldığı belirtilen kararda, "İstisna hükmünde kendilerine yer verilmediğinden görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe ve belde teşkilatlarının yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de istifa etmeleri gerekmektedir" denildi.
Aynı kanun maddesinde, istifa veya emeklilik suretiyle ayrılma arasında fark aranmadan, "görevden ayrılma" biçiminde kapsayıcı bir ifade kullanıldığı ifade edilen kararda, söz konusu görevlerde çalışanların yerel seçimlerde aday olabilmeleri için, istifa veya emeklilik dilekçelerini öngörülen sürede vermeleri gerektiği, aksi halde, aday olmalarına kanunen imkan bulunmadığı vurgulandı.
Kararda, şunlar kaydedildi:
"Aday olmak isteyen, hakim ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, TSK mensupları (subay ve astsubaylar), siyasi partilerin il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 1 Aralık 2013 Pazar günü saat 17.00'ye kadar 2839 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine karar verildi.
Ayrıca bunlar için aynı Kanun'un 19. maddesinde yer alan görevden ayrılmaya ilişkin hükümlerin uygulanması, kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların en geç 1 Aralık 2013 Pazar tarihinden geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini en geç 1 Aralık 2013 Pazar günü saat 17.00'ye kadar vermeleri gerektiği kararlaştırıldı.
Görev yaptıkları yerden aday olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de en geç 1 Aralık 2013 Pazar günü saat 17.00'ye kadar istifa etmeleri gerektiğine ve istifa etmelerine ilişkin esas ve usullerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca belirlenmesine karar verildi."

13 Eylül 2013 Cuma

YSK yerel seçim öncesi güvenlik için devrede

YSK yerel seçim öncesi güvenlik için devrede


Yerel seçim ve ardından yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) seçim güvenliği konusunda önemli bir uyarı geldi.
Volkan YANARDAĞ
Adliye binaları ve hükümet konaklarında seçmen kütük bürolarına tahsis edilmiş odaların boşaltılmak istendiği yönünde gelen bilgiler üzerine YSK toplanarak karar aldı. Kurul, seçimlerin sağlıklı ve güvenli yapılmasının sadece seçim kurullarının görevi olmadığının altını çizdi. “Dürüst ve güvenli seçimler ve seçim kurulları demokrasinin güvencesi ve toplumsal barışın esasıdır” ifadesini kullanan YSK, seçmen kütük büroları ile seçim kurullarına uygun çalışma yerleri sağlanması gerektiğine karar verdi. Uygun çalışma ortamı hazırlanması konusunda karşılaşılan sorunların aşılması için sorumluluların yasaya uygun hareket etmeleri konusunda uyarılması gerektiği kanaatine varan YSK, karar örneğinin Adalet ve İçişleri bakanlıklarına gönderilmesine hükmetti. YSK’nın aldığı karar ayrıca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna da gönderilecek

YSK: Elektronik oylama olmayacak

YSK: Elektronik oylama olmayacak

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde elektronik oylama sistemi kullanılacağı iddiasına ‘Ne böyle bir projemiz ne de düşüncemiz var’ yanıtını verdi..

YSK: Elektronik oylama olmayacak
ANKARA Milliyet
Yüksek Seçim Kurulu, Havelsan’ın özellikle yabancı ülkelerdeki seçmenlerin oy verirken kullanmalarına yönelik elektronik oylama sistemi geliştirdiği, sistemin 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılabileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi. Havelsan’ın üzerinde çalıştığı sisteme göre seçmenlerin elektronik ortamda hangi partiye oy vereceklerini seçecekleri, seçilen partinin pusulasının da zarfa konularak sandığa atılacağı, sistemin 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanabileceği, hackerlara özel olarak da önlemler geliştirildiği iddia edilmişti. YSK yetkilileri, dün bu konudaki iddiaları bütünüyle yalanladı. YSK, bu konuda harekete geçilmesi için özel yasal düzenlemeler yapılması, teknik altyapı geliştirilmesi gerektiğini bildirerek, “Ne Havelsan’la böyle bir projemiz, ne böyle bir düşüncemiz var. Ne Cumhurbaşkanlığı seçiminde böyle bir oylama yapılacak ne de sonraki seçimlerde. Biz mevcut sistemi güçlendirerek olağan çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı. Havelsan’ın sözü edilen sisteminin ise 2010’da geliştirildiği ve bilgi amaçlı siyasi partilere sunulduğu, YSK’nın gündemine hiç gelmediği bildirildi. Altı ülkede elektronik makineler kullanılıyor Dünyada ABDBrezilyaKanadaHindistanBelçika ve Estonya’daki seçimlerde elektronik oy verme makineleri kullanılıyor. Fransa ve Almanya’da da Avrupa Komisyonu’nun başlattığı birproje kapsamında 2005-2008 yılları arasında denemeler yapılmıştı. Hollanda ve İrlanda ise 2000’li yıllarda sistemi kullanmalarına rağmen güvenlik endişeleri nedeniyle elektronik oy verme sisteminden vazgeçti.  
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Seçimlerde 'mühür' yerine 'tık' dönemi

Seçimlerde 'mühür' yerine 'tık' dönemi

Seçimlerde mühür devri kapanıyor. Seçimlerde artık mühür yerine, partinin üzerine 'tıklayarak' oy verilecek. İşte uygulamanın ilk başlatılacağı yerler.Yüksek Seçim Kurulu, 'dijital oy kullanma' sistemi için harekete geçti. Sistemin pilot uygulaması, 2014'te cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacak. 
Pilot uygulamaya, yurt dışındaki gurbetçilerle başlanması planlanıyor.
Seçimlerde mühür devri kapanacak, yeni sistemde seçmen, bilgisayar ekranında desteklediği partinin üzerine 'tıklayarak' oyunu verecek. Akşam'ın haberine göre; Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Havelsan’la birlikte üzerinde çalıştığı projeyle yeni seçim sistemi tamamen dijital olacak. Oy vermeye gelen seçmen listede adının karşısına yine imza atacak. Ancak bu kez sandık kurulundan oy pusulası almayacak. Bunun yerine kabinde dokunmatik bir bilgisayar ekranın karşısına geçecek ve desteklediği partinin üzerini 'tıklayarak' oyunu vermiş olacak.

ÜÇ AŞAMALI SAĞLAMA YAPILACAK
Tıklamanın ardından, bilgisayar kişinin oyunu dijital olarak ulusal yargı ağı üzerindeki sistemde saklayacak. Bunun yanı sıra, bilgisayar kendi içinde yer alan “sanal sandığa” da seçmenin kullandığı oyun bir örneğini gönderecek. Ayrıca bilgisayar, oy kullanan her seçmene, bir çıktı verecek. Seçmen, tercihini gösteren bu kağıdı zarfa koyup, sandık kurulunun önündeki sandığa atacak. Oy verme işlemi bitince bilgisayarın sakladığı veri, bilgisayardaki ‘sanal sandık’ ve sandık kurulu önündeki gerçek sandıktaki oylar karşılıklı kontrol edilerek, üç aşamalı sağlama yapılacak.

PİLOT DENEME SENEYE
Tercih yapılmaz ya da bilgisayar çıktısı sandığa atılmazsa oy geçersiz sayılacak. Eski sistemdeki gibi, “mürekkep bulaşmış” gibi nedenlerle oy geçersiz olmayacak. Yetkililer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurtdışındaki oy verme işlemlerinde sistemin pilot olarak denenebileceğini söyledi.

SANDIK İÇİN YENİ SİBER GÜVENLİK
İnternet korsanlarının (hacker) kamu kurumlarının bilişim sistemlerine yönelik siber saldırılarındaki artış, kurumların yeni güvenlik önlemlerini de hızlandırdı. Kendilerini “Redhack” olarak tanıtan yerli hacker grubunun, kısa adı “SEÇSİS” olan “Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü” sistemine yönelik tehdidi üzerine sistemi hazırlayan Havelsan ve Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK), yeni siber güvenlik önlemleri için harekete geçti. Ülke genelindeki tüm seçmenlerin kayıtlarının tutulduğu ve sandık sonuçlarının bölgesel bazda birleştirilerek kısa sürede ülke genelindeki seçim sonuçlara ulaşılmasını sağlayan “SEÇSİS” sistemindeki siber güvenlik önlemlerini artırma çalışması tamamlanma aşamasına geldi. “SEÇSİS” sistemi, Adalet Bakanlığı’nın kurduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden işletildiği için, UYAP’a ilişkin güvenlik önlemleri de, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde en üst seviyeye yükselecek.

Kaynak:İnternethaber

25 Temmuz 2013 Perşembe

SEÇSİS & OY KULLANAN ÖLÜLER!...


SEÇSİS VE OY KULLANAN ÖLÜLER
(SEÇSİS; Sun Election System)
Haber çevrimlerinde “Amerika’dan korkunç İddia – Yüzde 10 Mezardakilerin Oyu” başlıklı bir yazı dolaşıyor.
Bu yazı yaklaşık 2 senelik bir haberdir, ülkemizde yapılmış olan son iki genel seçimde gündeme gelmiş oy sahteciliğini anlatıyor.Aşağıda ilettiğim bu haberi yazdığı belirtilen ,Time Dergisinden Edward(s) Hammington’u goggle’da sorguladım ama bulamadım. Haber büyük olasılıkla yakıştırmadır.İsmi de yanlış yazılan Edward(s) Hamminton diye bir kişi büyük olasılıkla yoktur.Ama haberin özü gerçektir ve olasıdır.
GELELİM SEÇSİS’E
SEÇSİS oy sayma sistemi kullanılıp da seçmen parmağının boyanmasından vazgeçilmesinden,devreye Mernis’in de girmesinden ve YSK’nın kapalı devre çalışıp seçim sonuçları konusunda gereken şeffalığı göstermemesinden sonra AKP oyları büyük bir sıçrama yaptı ve AKP son 3 seçimde de iktidara geldi.
SEÇSİS Amerika’da Bush seçiminde kullanıldı ve seçim sonuçları tartışmaya açıldı. Kullanımından vazgeçildi.Almanya ve Yunanistan’a önerildi fakat her iki ülke de sisteme dışarıdan girilerek sonuçlar üzerinde oynama yapılabilirliği yönünden bu sistemi kullanmadılar.
Kasım 2000 yılında yapılan ABD seçimlerine bakalım ;
Seçimlerde Algore ve Bush yarıştılar.Elektronik olarak yapılan seçim sonuçları başbaşa gitti ve Florida anahtar duruma geldi.Oy sayımlarında bush ve Gore’nin aralıklarla seçimi kazandıkları açıklandı.Sonuçlar karmaşık duruma geldi.
7 Kasım seçimlerini izleyen Amerikan medyasının önde gelen kuruluşları, aynı gün pot üstüne pot kırdılar. CBS, CNN, NBC, MSNBC ve ABC gibi dev kanallar, önce Florida’da Gore’un kazandığını ilan ettiler. Halbuki Florida’da daha sandıklar kapatılmamıştı bile. Bu yanlış haberler, birçok kişiyi sandık başına gitmekten vazgeçirdi.
Gore ‘Başkan oldum’ diye tam sevinirken, bu haberler geri çekildi. Gece yarısından sonra, medya bu kez Eyalet’te Bush’un kazandığını ilan etti ve Teksas Valisi’nin ‘ABD Başkanı’ olduğunu duyurdu. Bush sevindi ve Al Gore da rakibini arayarak kutladı. Bush’un sevinci iki saat sürmedi. Medya bu haberi de geri çekti. Gore, yine rakibini aradı ve kutlamasını geri aldı. Florida’da oylar makineler tarafından en az üç kez, bazı yerlerde de dört kez sayıldı. Makine teknolojisi 327 farkla ‘Bush Başkan oldu’ dedi. Ardından postayla gelen oylar da sayıldı ve Bush farkı 930′a çıkardı. Her iki taraf da mahkemeye gitti. Neticede Gore Seçimleri kaybettiğini açıklayarak çekildi ve Bush başkan oldu.Ki Gore’nin çekilmesi arkasında ne gibi baskılar olduğu bilinmiyor !!!
Amerikan seçimlerinde bizde kullanılan sistem kullanıldığı bu seçim sonrası seçim sonuçlarının şaibeli olduğu yazıldı.Bu konuda araştırmalar yapan bir gazeteci şüpheli bir şekilde araba kazasında öldü.
Sonunda AKP’yi işbaşına getirmek isteyen ABD’nin yönlendirmesiyle SEÇSİS (Sun Electio System)Türkiye’de kullanılarak Türkiye’nin geleceğini derinden etkileyen sonuçlar yarattı.Mernis sistemiyle de entegre edilen bu seçim sistemi kullanıldığı sürece Türkiye’de yapılacak olan seçim ve referandumlar hiç bir zaman gerçek sonuçları göstermeyecek ve bu sistemi yöneten güçlerin istedikleri sonuçları verecektir.
İşte biz buna İLERİ DEMOKRASİ ve adaletli seçim diyoruz !!! Demokrasi söylemiyle halka tiyatro oynayarak kandırıyor ve sonra da camiye giderek ibadet ediyoruz !!!
Yaklaşan genel seçim ve olası referandum öncesi muhalefette bulunan siyasi partilerin dikkatini tekrar SEÇSİSe çekmek amacıyla ,konuyla ilgili ve daha önceleri paylaştığım bir yazıyı sunuyorum:
Naci KAPTAN, 02 Nisan 2013
BİLGİSAYARLI SİSTEMİ BİZ REDDETTİK !!!
“Almanya 2009 Federal Seçimlerinde oyların bilgisayar yoluyla toplanması ve sonuçların bu yolla hesaplanması gündeme geldi. Bu konu tartışıldı ve sonuç olarak bilgisayarlı sistemin oy sahteciliğine yol açacağı görüşü hakim geldi. 
ABD’de bir eyalette seçime hile karıştırıldığının tespit edilmesi ile kullanımından vazgeçilen, sonra AB’de yasaklanan yazılımı çekinmeden kullanarak, ülkenin geleceğini belirlemek akla ziyan bir durum değil de nedir?
3.Dünya ülkelerine seçimlerde gözlemci olarak giden ABD’li bir general şöyle der ;
“Oyları kimin nasıl kullandığı önemli değil, Oyların kimler tarafından sayıldığı önemli.”
SEÇSİS (Bilgisayarlı Seçim Sistemi) Güvenli Değil
YGS’de ortaya çıkan şifre meselesi, kafalarda soru işaretleri oluştururken, bu adaletsizliğin tüm seçimlere sirayet ettiği kanısı yaygınlaşıyor.SEÇSİS olarak adlandırılan bilgisayarlı seçim sistemi güvenli olmadığı ve oy sahteciliğine yol açacağı gerekçesiyle Almanya’da kullanılması 2009 yılında reddedildi.Türkiye’de seçim sonuçları ilçelerde sayıları birleştirme aşamasında bilgisayara verilerek toplanıyor. 22 Temmuz seçimlerinde bilgisayarlara oy sayısı verme aşamasında sahtecilik yapıldığı iddiaları çok yaygın bir biçimde basında ve kamuoyunda dillendirilmişti.
Federal Alman Seçim Bürosu Başkanlığı’nın yaptığı açıklamalar şöyle:
BİLGİSAYARLI SİSTEMİ BİZ REDDETTİK 
Almanya 2009 Federal Seçimlerinde oyların bilgisayar yoluyla toplanması ve sonuçların bu yolla hesaplanması gündeme geldi. Bu konu tartışıldı ve sonuç olarak bilgisayarlı sistemin oy sahteciliğine yol açacağı görüşü hakim geldi.
ALMAN ANAYASA MAHKEMESİ DE REDDETTİ
Konu hatta Federal Alman Anayasa Mahkemesi’ne intikal etti. Federal Alman Anayasa Mahkemesi konuyu inceledikten sonra kesin bir hüküm verdi. Bu hükme göre Almanya’da seçimlerden sonra yapılacak oy hesapları bilgisayar ile yapılamaz. Anayasa Mahkemesi klasik yöntemlerin kullanılmasına devam edilmesini karara bağladı.
BİLGİSAYAR SADECE YARDIMCI BİR EK SİSTEM, ASIL SİSTEM DEĞİL 
Federal Almanya’da çok sıkı bir seçim sayım sistemi var. Bu sistem birbirine paralel yürüyen çok sayıda kontrol sisteminin iç içe geçmiş halinden oluşuyor. Mahalle veya köylerde sandıklara atılan oylar orada bulunan ve tüm siyasi partilerin temsil edildiği kurullarca ortak olarak sayıldıktan sonra ilçe düzeyine, ilçe düzeyinden şehir düzeyine, şehir düzeyinden eyalet düzeyine, son olarak da Federal Seçim Bürosu Başkanlığı’na geliyor.
TÜM AŞAMALARDA TÜM SİYASİ PARTİLERİN BULUNMASI ŞART 
Tüm bu düzeylerde her siyasi partiden temsilci olmak zorunda. Yoksa sayım yapılamıyor. Türkiye’de ilçe düzeyinde tüm siyasi partilerin bulunması şartı yok, sadece mahalle ve köy sandıkları düzeyinde diğer siyasi parti temsilcilerinin bulunması şartı var.
BİLGİSAYAR KÜÇÜK BİR PARALEL YARDIM SİSTEMİ
İlçe, şehir düzeylerinde oylar sayılırken bilgisayar yardımı bilhassa da ilk ve kesin olmayan seçim sonuçlarını erken yansıtabilmek amacıyla kullanılıyor. Ancak bu sayımlar seçim sonuçlarının kesin tespitine yönelik değil. Kesin seçim sonucu tespiti için ilçe, şehir, eyalet ve federal düzeyde her partiden oluşan kurullar elle sayım yaparak elle toplam işlemi yapıyor.
SEÇİM BÜROSUNUN ÜSTÜNDE SİYASİ PARTİLER KURULU VAR 
Bütün bu birbirine paralel yürüyen çok kontrollü sayım ve sonuç sisteminin yanı sıra, bir de Federal Seçim Bürosu’nun sonuçlarını kontrol eden ve tüm siyasi partilerden oluşan bir kurul var. Federal Seçim Bürosu sonuçları bu kurula teslim ettikten sonra bu kurul tüm oy zincirini yeni baştan ve klasik sayım yöntemiyle yeniden kontrol ediyor.”
Türkiye’de ise, her aşamada tüm siyasi parti temsilcilerinin sayım ve toplamada bulunma şartı olmamasının yanı sıra, paralel olarak yürüyen birden fazla zorunlu kontrol sistemi yok. Seçim sonuçlarına güveni azaltan faktör de bu zaten.
Bu konu hakkında son günlerde basında çıkan haberlerde bazı bilgisayar mühendislerinin iddialarında “YSK’nın güvenliği çok tartışmalı olan bir işletim sistemi kullandığını, bu sistemin Avrupa’da devlet kurumlarında yasaklandığı” bildirilmekte ve SEÇSİS adı verilen yazılımın bağımsız bir teknik grup tarafından incelenmesi, raporu da kamuoyu ile paylaşılması istenilmektedir.
Basında çıkan bu iddialar ve vatandaşlarda oluşan seçimlerde hile şüphesine neden olan bu endişeleri ortadan kaldıracak çalışmaların ve şeffaf bir yapının oluşmasını sağlayacak çalışmaların acilen yapılması gerekmektedir.
Bu bilgiler çerçevesinde;
1- Yüksek Seçim Kurulunda seçim amaçlı kullanılan SEÇSİS Projesinde kullanılan işletim sisteminin ismi nedir? Bu işletim sisteminin güvensizliği ve AB ülkelerinde yasaklandığı iddialarına katılıyor musunuz?
2- Bu işletim sistemi hangi AB ülkelerinde yasaklanmıştır?
3- SEÇSİS Projesi hangi yazılım dili veya dilleri ile geliştirilmiştir?
4- SEÇSİS Projesinde hangi veri tabanını kullanmaktadır?
5- Seçimlerde aday olamayacakların tespiti amacıyla; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
6- Seçmen olamayacakların tespiti için Milli Savunma Bakanlığı, Askere Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL) ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
7- Siyasi partilerin seçime katılıp katılamayacağını ve ülke genelinde teşkilatlanma düzeylerini tespit amacıyla YARGITAY ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
8- SEÇSİS projesi ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir?
Adalet Bakanı “SEÇSIS’i, kurcalamayın” diyor. YSK’nun kararları sorgulanamazmış.
Halbuki biz YSK’nun her hangi bir seçimle ilgili ilan ettiği kararı sorgulamıyoruz.Bilakis, bu sistemi YSK da sorgulamak zorundadır.
SEÇİM HİLESİ / SECSİS
Partiler, SECSİS yazılımının güvenli olmadığı noktasında birleşiyor. CHP, MHP ve DSP çeşitli tarihlerde verdikleri soru önergeleri ile konuyu TBMM si gündemine getirmeye çalıştılar. Ancak AKP Hükümetinden tatmin edici bir yanıt gelmedi. Seçmen sayısındaki farklı rakamlar da hile kuşkularını güçlendiriyor. YSK nun açıkladığı seçmen sayısı ile Vatandaşlık İşleri Genel Md.nün açıkladığı rakamlar arasında yaklaşık 7 milyon Fark var.
SECSİS, “Sun Election Control Sistem “
Amerika bu sistemi seçimleri kimin kazanmasını istiyorsa o ülkeye gönderiyor. Ve yandaşının kazanmasını sağlıyor. Nasıl mı..? Açıklayayım;
Bilgisayar ağı üzerinde çalışan bu yeni yöntemde , bilgisayarlar arası bağlantılarda, internet, metronet(bireysel internet hizmeti) ve Adalet Bakanlığına bağlı UYAP alt yapı sistemi kullanılıyor.
Türkiyede ki internet ve IP tabanlı bağlantı hizmetlerinin alt yapısının tamamı Türk telekoma aittir. Türk Telekom ise İsrailli Öger’in elindedir. Türkiye sınırları içinde internetin denetim hakkı hükümete bağlı çalışan TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDADIR. (TİB) Ancak bunların da tepesinde internetin ev sahibi ABD bulunmakta. Bu anlatımdan da anlaşılacağı üzere Türkiye güvenli iletişim şansını TELEKOM’U sattığı gün yitirmişti.
Şimdi 22 Temmuz seçimlerine, gerilere gidelim; AKP % 47 oy aldı. AKP başta herkes şaşırdı. Şok oldu. Sandıkların kapatılmasından yarım saat sonra bildirilen seçim sonucu gösteriyordu ki her 2 kişiden biri AKP ye oy vermişti. Derken bir oy hilesi, sahtekarlığı ortaya çıkarıldı. İddiaya göre CHP’nin MHP’nin ( IP =İnternet Protokol Adresleri kanalı ile) oylarından çalınıp AKP ye aktarılmıştı.
İzmir Karşıyaka’da sandık tutanakları ile YSK’nun verilerinin farklı olduğunu MHP kanıtlamış ve yasal haklarını da aramıştı…o dönemde bu haberi medyada duymuştuk…Bu olay, SECSİS adı verilen yüksek bir teknoloji ile gerçekleştirilmişti.Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer başta olmak üzere bir çok vatandaş, İzmirli Aydınlarımız bu konu üzerinde çalışma yaptılar ve oy kaydırılmasını kanıtlayan belgeler ortaya koydular. Olay, YSK’na taşındı. Yasaya göre YSK kararlarına, hiçbir kişi ve kuruluş itiraz edemezdi, dava açamazdı. Böylece hilenin üstüne gidenler susturuldu ve olay kapatıldı.
ABD ve Yunanistanda uygulanan bu sistemden vazgeçilmiştir.Yapılacak tek şey bu durumda Sandık Seçim sonuç pusulalarına sahip çıkmak ve çok dikkatli olmaktır. Siyasi Parti Temsilcilerinin sandık başından başlamak üzere tutanakların seçim kurumlarına teslimine dek kontrolü elden bırakmamaları gerekir.
BU KONUDA PARTİLER, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İMZA KAMPANYALARI AÇARAK DA TOPLUMU BİLGİLENDİRİP…ESKİ OY SAYMA SİSTEMİNE DÖNÜLMESİ İÇİN İKTİDARA BASKI YAPMALIDIR…
SİYASET TV son seçimlerden sonra çıkan “SEÇİM’ DE BİLGİSAYAR HİLESİ VAR ” şeklindeki dedikoduların önlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu tarafından yönetilen SEÇSİS’ e ( Bilgisayarlı Merkezi Seçim Sistemi) Siyasi Partilerin Sandık Başlarında olduğu gibi GÖZLEMCİ atamasını öneriyor… YSK’ nın aşağıdaki haberi okunduğunda İl Seçim Kurullarından gelen bilgilerin YSK uzmanları tarafından SEÇSİS’ e yükleneceği vurgulanıyor.
Son seçimler ve Referandum oy sonuçları açıklandıktan sonra ortaya çıkan, ” SEÇİM’ DE BİLGİSAYAR HİLESİ VAR ” şeklindeki dedikodular, Siyasi Partilerin bu konudaki uzmanlarını SEÇSİS’ e gözlemci olarak göndermesi ile engellenir.
Siyaset TV, Tüm siyasi partilere bu konuda YSK’ ya başvurmaları konusunda öneride bulunuyor…SEÇSİS’e Denetim ve Daha Katılımcı bir Yapı Gerekir! Seçimler, demokratik sistemin önemli bir parçasıdır. Anayasamız, 79. maddede “seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevinin” bağımsız bir yargı organı olan YSK tarafından yürütülmesi emretmektedir.
2009 Ocağında Ankara Barosunda yapılan açıkoturumda da dile getirildiği gibi, seçim sonuçlarının kayıt altına alınmasını ve duyurulmasını sağlayan SEÇSİS’in (Seçim Sisteminin), Türk bilişim uzmanları tarafından üretilmiş güvenli bir sistem olduğunu düşünüyoruz.Bu sistemi geliştirme ve işletme sorumluluğunu taşıyan uzmanların teknolojinin olanak verdiği bütün güvenlik önlemlerini aldığını düşünüyoruz.
Ancak bunun bağımsız denetleyiciler tarafından doğrulanmasının; yazılım, donanım ve iletişim ağı altyapısının uzman gözüyle incelenmesinin, teknik deyimi ile güvenlik ve bütünlük denetlemesini (audit) zorunlu görüyoruz. Bu önerimiz, UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) uygulaması dahil tüm kritik sistemler için de geçerlidir.
Kamuoyunda en ufak bir tereddüt olmaması için bu tür bilişim sistemlerinin, hem üretim hem de işletim aşamasında uzmanlarca denetlenmesi, bu denetimlerin dönemsel (periyodik) olarak yinelenmesi, sonuçlarının kamuoyuna duyurulması gerekir.Kamuoyunda herhangi bir kuşku, bir ikirciklik olmaması için YSK’nin, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen görevler de vardır.
YSK’nin sandıklara ait ham verileri, internet ortamında “il-ilçe-sandık” ayrımında yayımlamasında büyük yarar vardır. YSK’nin bu bilgileri -en azıdan-siyasi partilere açması gerekir. Sandık başında, sayım sonuçlarını gösteren tutanakların siyasi parti gözlemcilerine verilmesi, bu tutanakların sandık başında asılması; kamuoyunun kuşkularının giderilmesi, seçimin düzgün yapıldığının doğrulanması açısından büyük önem taşımaktadır.
Kendi elindeki tutanaklarla, YSK’nin sitesinden yayımlanan bilgilerin uyuştuğunu gören siyasi partiler, seçimlerin düzgün yapıldığından emin olacaklardır. Siyasi partilerimizin, sandık sonuçlarını, cep telefonu iletileriyle (SMS ile), e-postayla ve/veya tutanağın görüntüsünü (resmini) alarak kendi internet sitesinde yayımlaması ve çeşitli teknolojilerle kamuoyuna iletmesi de yurttaşların olası kuşkularını yok etmede önemlidir.
YSK’nin, siyasi partileri ve bağımsız sivil örgütleri paydaş kabul ederek, yönetişim ilkeleri ışığında işbirliği yapmasının; bu işbirliğini kendi asli görevinden ödün vermeksizin gerçekleştirmesinin ülkemize sayısız yararlar sağlayacağına eminiz.Bütün kamu kurumlarının ellerindeki, hassas olmayan tüm verileri kamuoyu ile paylaşmasını, ilgili sektörün sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmasını önemsediğimizi vurgulamak isteriz. Saydam bir yönetim için bu işbirliği ve paylaşım, kurulacak kamu sistemlerinin tasarım aşamasından başlamalıdır.Bu sistemlerin altyapılarında ve kullanıcı bilgisayarlarındaki araçlarında Özgür Yazılım temelli yazılımların kullanılması da güvenlik ve güvenilirlik açısından önemli başlıklardır.
Açıktır ki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların belli ilkeler çerçevesinde işbirliği yapması, ülkemizde katılımcı, saydam demokrasinin gelişmesinde, bilgi toplumuna yönelmekte önemli katkılar sağlayacaktır.YSK’nin ve tüm kamu kurumlarının, güven duyacağımız bir yönetim ortamı oluşturulması amacıyla dile getirdiğimiz önerileri dikkate alması dileğiyle kamuoyuna duyururuz.
Yerel seçim öncesi 6 milyon birden artan seçmen sayısı, tereddüdümüzün temelini oluşturmaktadır. Bırakın seçim güvenliğini, gerçek nüfusumuz konusunda kuşkular var. Fazladan nüfus ne işe yarar derseniz? Yerel seçimlerde AKP’nin yüzdesini yükseltmeye yaradı ilk etapta. 22 Temmuz seçmen sayısı ile yerel seçim yapılsa idi, AKP’nin yüzde 47’den, yüzde 31’lere düştüğü görülecekti.
Seçim olur, isteyen istediği partiye oyunu atar, olmayan nüfus da işaretlenen partiye akarsa bunu kim tespit edebilir? Her sandık görevlisi sadece kendi sandığını, biliyor. Genel topluma ve sonuca doğru akan, milyonlarca oyu kim takip edebilir?
SEÇSIS denilen sistem üzerinde cevaplanmayan kaygılar var. ABD’de bile günlerce süren sayım yapılıyorken, Türkiye niye internet üzerinden merkeze ulaşan seçim sonuçlarına güvenecek?
Çevre ülkelerde “kadife devrimle” ABD yandaşı iktidarlar iş başına gelirken, bizim “Kadife Devrim” “SEÇSIS” ile olabilir mi?
Mail gruplarında dolaşan habere göre SEÇSIS Programı Sertifikasız. YSK, bu konuda tek yetkili kurum olan İTÜ – Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi’nden sertifika almamış.
Akıllı Tuzak, Kuşu Ürkütmez
G.Doğu PKK’nın insafına terk edilir, gerçek nüfus bilinmez, seçim duyurusu CİHAN haber ajansının haberi ile partileri kaderine razı hale getirir, birkaç milyon fazla oy “kadife parti” hanesine yazılırsa, bunun tespiti yapılabilir mi? SEÇSİS’i inceleyenler ” hayır” diyor.
“Bir seçimde bir oy pusulası çalınır bir şey olmazsa, ikinci oy pusulası da çalınır.. İkinci oy pusulası çalınır yine bir şey olmazsa, üçüncü oy pusulası da çalınır. üçüncü oy pusulası da çalınır bir şey olmazsa, o devlet, artık devlet değildir.”
İlgili yazılar ;
Naci Kaptan
02 Nisan 2013
OY KULLANAN ÖLÜLER
Amerika’dan korkunç İddia
Yüzde 10 Mezardakilerin Oyu
Time Dergisinden Edwards Hammington’un haberine göre 3. dünya ülkelerinde yapılan seçimler veya Referandumlarda oy’larla oynanmakta manipüle edilmekte.
Seçim yapılmadan önce o ülkedeki Diktatörler veya Diktatör heveslileri halk arasında 100 Bin kişilik dev bir anket yaptırırlar.Ve o yapılan anketlere göre Seçim Kurullarının veya oy’ların toplandığı merkezdeki bilgisayarlar otomatikman yüzde 10 % a ayarlanır.
Bu yüzde 10% luk şişirme ise genelde, son 10 yılda vefat etmiş seçmenlerin hayali oyları ile kapatılır. Vefat edenlerin oy pusulaları illere ilçelere gönderilmez. Bu veriler direk olarak Seçim Merkezlerindeki Bilgisayarlara daha önce kayıt edilir. Yani bu yüzde 10 luk oy seçimler başlamadan önce hali hazırda bekletilir ve İllere ilçelere dağıtılarak seçim kazanılmış olur.
Edwards Hammington’a göre bunun son olarak uygulandığı ülke Türkiye olmuştur.Türkiye’de yapılan son Referandumda yüzde 48 % olan EVET oyları Bilgisayar ile yüzde 58 % yükseltilmiştir.Yani Bilgisayarda manipülasyon olmasaydı HAYIR’lar yüzde 52 % EVET’ler ise yüzde 48 de kalırdı.
Yorum: Şimdi bu eldeki verileri toplayınca ve Okyanus Ötesinden Fetullah Gülenin “Mezardakileri de kaldırın oy Kullansınlar“ mesajı daha bir netlik kazanmış oluyor.
Washington – Feridun Tokgözoğlu
www.milliyetciler.com Temsilcisi