13 Eylül 2013 Cuma

YSK yerel seçim öncesi güvenlik için devrede

YSK yerel seçim öncesi güvenlik için devrede


Yerel seçim ve ardından yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) seçim güvenliği konusunda önemli bir uyarı geldi.
Volkan YANARDAĞ
Adliye binaları ve hükümet konaklarında seçmen kütük bürolarına tahsis edilmiş odaların boşaltılmak istendiği yönünde gelen bilgiler üzerine YSK toplanarak karar aldı. Kurul, seçimlerin sağlıklı ve güvenli yapılmasının sadece seçim kurullarının görevi olmadığının altını çizdi. “Dürüst ve güvenli seçimler ve seçim kurulları demokrasinin güvencesi ve toplumsal barışın esasıdır” ifadesini kullanan YSK, seçmen kütük büroları ile seçim kurullarına uygun çalışma yerleri sağlanması gerektiğine karar verdi. Uygun çalışma ortamı hazırlanması konusunda karşılaşılan sorunların aşılması için sorumluluların yasaya uygun hareket etmeleri konusunda uyarılması gerektiği kanaatine varan YSK, karar örneğinin Adalet ve İçişleri bakanlıklarına gönderilmesine hükmetti. YSK’nın aldığı karar ayrıca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna da gönderilecek

YSK: Elektronik oylama olmayacak

YSK: Elektronik oylama olmayacak

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde elektronik oylama sistemi kullanılacağı iddiasına ‘Ne böyle bir projemiz ne de düşüncemiz var’ yanıtını verdi..

YSK: Elektronik oylama olmayacak
ANKARA Milliyet
Yüksek Seçim Kurulu, Havelsan’ın özellikle yabancı ülkelerdeki seçmenlerin oy verirken kullanmalarına yönelik elektronik oylama sistemi geliştirdiği, sistemin 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılabileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi. Havelsan’ın üzerinde çalıştığı sisteme göre seçmenlerin elektronik ortamda hangi partiye oy vereceklerini seçecekleri, seçilen partinin pusulasının da zarfa konularak sandığa atılacağı, sistemin 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanabileceği, hackerlara özel olarak da önlemler geliştirildiği iddia edilmişti. YSK yetkilileri, dün bu konudaki iddiaları bütünüyle yalanladı. YSK, bu konuda harekete geçilmesi için özel yasal düzenlemeler yapılması, teknik altyapı geliştirilmesi gerektiğini bildirerek, “Ne Havelsan’la böyle bir projemiz, ne böyle bir düşüncemiz var. Ne Cumhurbaşkanlığı seçiminde böyle bir oylama yapılacak ne de sonraki seçimlerde. Biz mevcut sistemi güçlendirerek olağan çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı. Havelsan’ın sözü edilen sisteminin ise 2010’da geliştirildiği ve bilgi amaçlı siyasi partilere sunulduğu, YSK’nın gündemine hiç gelmediği bildirildi. Altı ülkede elektronik makineler kullanılıyor Dünyada ABDBrezilyaKanadaHindistanBelçika ve Estonya’daki seçimlerde elektronik oy verme makineleri kullanılıyor. Fransa ve Almanya’da da Avrupa Komisyonu’nun başlattığı birproje kapsamında 2005-2008 yılları arasında denemeler yapılmıştı. Hollanda ve İrlanda ise 2000’li yıllarda sistemi kullanmalarına rağmen güvenlik endişeleri nedeniyle elektronik oy verme sisteminden vazgeçti.  
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Seçimlerde 'mühür' yerine 'tık' dönemi

Seçimlerde 'mühür' yerine 'tık' dönemi

Seçimlerde mühür devri kapanıyor. Seçimlerde artık mühür yerine, partinin üzerine 'tıklayarak' oy verilecek. İşte uygulamanın ilk başlatılacağı yerler.Yüksek Seçim Kurulu, 'dijital oy kullanma' sistemi için harekete geçti. Sistemin pilot uygulaması, 2014'te cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacak. 
Pilot uygulamaya, yurt dışındaki gurbetçilerle başlanması planlanıyor.
Seçimlerde mühür devri kapanacak, yeni sistemde seçmen, bilgisayar ekranında desteklediği partinin üzerine 'tıklayarak' oyunu verecek. Akşam'ın haberine göre; Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Havelsan’la birlikte üzerinde çalıştığı projeyle yeni seçim sistemi tamamen dijital olacak. Oy vermeye gelen seçmen listede adının karşısına yine imza atacak. Ancak bu kez sandık kurulundan oy pusulası almayacak. Bunun yerine kabinde dokunmatik bir bilgisayar ekranın karşısına geçecek ve desteklediği partinin üzerini 'tıklayarak' oyunu vermiş olacak.

ÜÇ AŞAMALI SAĞLAMA YAPILACAK
Tıklamanın ardından, bilgisayar kişinin oyunu dijital olarak ulusal yargı ağı üzerindeki sistemde saklayacak. Bunun yanı sıra, bilgisayar kendi içinde yer alan “sanal sandığa” da seçmenin kullandığı oyun bir örneğini gönderecek. Ayrıca bilgisayar, oy kullanan her seçmene, bir çıktı verecek. Seçmen, tercihini gösteren bu kağıdı zarfa koyup, sandık kurulunun önündeki sandığa atacak. Oy verme işlemi bitince bilgisayarın sakladığı veri, bilgisayardaki ‘sanal sandık’ ve sandık kurulu önündeki gerçek sandıktaki oylar karşılıklı kontrol edilerek, üç aşamalı sağlama yapılacak.

PİLOT DENEME SENEYE
Tercih yapılmaz ya da bilgisayar çıktısı sandığa atılmazsa oy geçersiz sayılacak. Eski sistemdeki gibi, “mürekkep bulaşmış” gibi nedenlerle oy geçersiz olmayacak. Yetkililer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurtdışındaki oy verme işlemlerinde sistemin pilot olarak denenebileceğini söyledi.

SANDIK İÇİN YENİ SİBER GÜVENLİK
İnternet korsanlarının (hacker) kamu kurumlarının bilişim sistemlerine yönelik siber saldırılarındaki artış, kurumların yeni güvenlik önlemlerini de hızlandırdı. Kendilerini “Redhack” olarak tanıtan yerli hacker grubunun, kısa adı “SEÇSİS” olan “Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü” sistemine yönelik tehdidi üzerine sistemi hazırlayan Havelsan ve Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK), yeni siber güvenlik önlemleri için harekete geçti. Ülke genelindeki tüm seçmenlerin kayıtlarının tutulduğu ve sandık sonuçlarının bölgesel bazda birleştirilerek kısa sürede ülke genelindeki seçim sonuçlara ulaşılmasını sağlayan “SEÇSİS” sistemindeki siber güvenlik önlemlerini artırma çalışması tamamlanma aşamasına geldi. “SEÇSİS” sistemi, Adalet Bakanlığı’nın kurduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden işletildiği için, UYAP’a ilişkin güvenlik önlemleri de, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde en üst seviyeye yükselecek.

Kaynak:İnternethaber