25 Temmuz 2013 Perşembe

SEÇSİS & OY KULLANAN ÖLÜLER!...


SEÇSİS VE OY KULLANAN ÖLÜLER
(SEÇSİS; Sun Election System)
Haber çevrimlerinde “Amerika’dan korkunç İddia – Yüzde 10 Mezardakilerin Oyu” başlıklı bir yazı dolaşıyor.
Bu yazı yaklaşık 2 senelik bir haberdir, ülkemizde yapılmış olan son iki genel seçimde gündeme gelmiş oy sahteciliğini anlatıyor.Aşağıda ilettiğim bu haberi yazdığı belirtilen ,Time Dergisinden Edward(s) Hammington’u goggle’da sorguladım ama bulamadım. Haber büyük olasılıkla yakıştırmadır.İsmi de yanlış yazılan Edward(s) Hamminton diye bir kişi büyük olasılıkla yoktur.Ama haberin özü gerçektir ve olasıdır.
GELELİM SEÇSİS’E
SEÇSİS oy sayma sistemi kullanılıp da seçmen parmağının boyanmasından vazgeçilmesinden,devreye Mernis’in de girmesinden ve YSK’nın kapalı devre çalışıp seçim sonuçları konusunda gereken şeffalığı göstermemesinden sonra AKP oyları büyük bir sıçrama yaptı ve AKP son 3 seçimde de iktidara geldi.
SEÇSİS Amerika’da Bush seçiminde kullanıldı ve seçim sonuçları tartışmaya açıldı. Kullanımından vazgeçildi.Almanya ve Yunanistan’a önerildi fakat her iki ülke de sisteme dışarıdan girilerek sonuçlar üzerinde oynama yapılabilirliği yönünden bu sistemi kullanmadılar.
Kasım 2000 yılında yapılan ABD seçimlerine bakalım ;
Seçimlerde Algore ve Bush yarıştılar.Elektronik olarak yapılan seçim sonuçları başbaşa gitti ve Florida anahtar duruma geldi.Oy sayımlarında bush ve Gore’nin aralıklarla seçimi kazandıkları açıklandı.Sonuçlar karmaşık duruma geldi.
7 Kasım seçimlerini izleyen Amerikan medyasının önde gelen kuruluşları, aynı gün pot üstüne pot kırdılar. CBS, CNN, NBC, MSNBC ve ABC gibi dev kanallar, önce Florida’da Gore’un kazandığını ilan ettiler. Halbuki Florida’da daha sandıklar kapatılmamıştı bile. Bu yanlış haberler, birçok kişiyi sandık başına gitmekten vazgeçirdi.
Gore ‘Başkan oldum’ diye tam sevinirken, bu haberler geri çekildi. Gece yarısından sonra, medya bu kez Eyalet’te Bush’un kazandığını ilan etti ve Teksas Valisi’nin ‘ABD Başkanı’ olduğunu duyurdu. Bush sevindi ve Al Gore da rakibini arayarak kutladı. Bush’un sevinci iki saat sürmedi. Medya bu haberi de geri çekti. Gore, yine rakibini aradı ve kutlamasını geri aldı. Florida’da oylar makineler tarafından en az üç kez, bazı yerlerde de dört kez sayıldı. Makine teknolojisi 327 farkla ‘Bush Başkan oldu’ dedi. Ardından postayla gelen oylar da sayıldı ve Bush farkı 930′a çıkardı. Her iki taraf da mahkemeye gitti. Neticede Gore Seçimleri kaybettiğini açıklayarak çekildi ve Bush başkan oldu.Ki Gore’nin çekilmesi arkasında ne gibi baskılar olduğu bilinmiyor !!!
Amerikan seçimlerinde bizde kullanılan sistem kullanıldığı bu seçim sonrası seçim sonuçlarının şaibeli olduğu yazıldı.Bu konuda araştırmalar yapan bir gazeteci şüpheli bir şekilde araba kazasında öldü.
Sonunda AKP’yi işbaşına getirmek isteyen ABD’nin yönlendirmesiyle SEÇSİS (Sun Electio System)Türkiye’de kullanılarak Türkiye’nin geleceğini derinden etkileyen sonuçlar yarattı.Mernis sistemiyle de entegre edilen bu seçim sistemi kullanıldığı sürece Türkiye’de yapılacak olan seçim ve referandumlar hiç bir zaman gerçek sonuçları göstermeyecek ve bu sistemi yöneten güçlerin istedikleri sonuçları verecektir.
İşte biz buna İLERİ DEMOKRASİ ve adaletli seçim diyoruz !!! Demokrasi söylemiyle halka tiyatro oynayarak kandırıyor ve sonra da camiye giderek ibadet ediyoruz !!!
Yaklaşan genel seçim ve olası referandum öncesi muhalefette bulunan siyasi partilerin dikkatini tekrar SEÇSİSe çekmek amacıyla ,konuyla ilgili ve daha önceleri paylaştığım bir yazıyı sunuyorum:
Naci KAPTAN, 02 Nisan 2013
BİLGİSAYARLI SİSTEMİ BİZ REDDETTİK !!!
“Almanya 2009 Federal Seçimlerinde oyların bilgisayar yoluyla toplanması ve sonuçların bu yolla hesaplanması gündeme geldi. Bu konu tartışıldı ve sonuç olarak bilgisayarlı sistemin oy sahteciliğine yol açacağı görüşü hakim geldi. 
ABD’de bir eyalette seçime hile karıştırıldığının tespit edilmesi ile kullanımından vazgeçilen, sonra AB’de yasaklanan yazılımı çekinmeden kullanarak, ülkenin geleceğini belirlemek akla ziyan bir durum değil de nedir?
3.Dünya ülkelerine seçimlerde gözlemci olarak giden ABD’li bir general şöyle der ;
“Oyları kimin nasıl kullandığı önemli değil, Oyların kimler tarafından sayıldığı önemli.”
SEÇSİS (Bilgisayarlı Seçim Sistemi) Güvenli Değil
YGS’de ortaya çıkan şifre meselesi, kafalarda soru işaretleri oluştururken, bu adaletsizliğin tüm seçimlere sirayet ettiği kanısı yaygınlaşıyor.SEÇSİS olarak adlandırılan bilgisayarlı seçim sistemi güvenli olmadığı ve oy sahteciliğine yol açacağı gerekçesiyle Almanya’da kullanılması 2009 yılında reddedildi.Türkiye’de seçim sonuçları ilçelerde sayıları birleştirme aşamasında bilgisayara verilerek toplanıyor. 22 Temmuz seçimlerinde bilgisayarlara oy sayısı verme aşamasında sahtecilik yapıldığı iddiaları çok yaygın bir biçimde basında ve kamuoyunda dillendirilmişti.
Federal Alman Seçim Bürosu Başkanlığı’nın yaptığı açıklamalar şöyle:
BİLGİSAYARLI SİSTEMİ BİZ REDDETTİK 
Almanya 2009 Federal Seçimlerinde oyların bilgisayar yoluyla toplanması ve sonuçların bu yolla hesaplanması gündeme geldi. Bu konu tartışıldı ve sonuç olarak bilgisayarlı sistemin oy sahteciliğine yol açacağı görüşü hakim geldi.
ALMAN ANAYASA MAHKEMESİ DE REDDETTİ
Konu hatta Federal Alman Anayasa Mahkemesi’ne intikal etti. Federal Alman Anayasa Mahkemesi konuyu inceledikten sonra kesin bir hüküm verdi. Bu hükme göre Almanya’da seçimlerden sonra yapılacak oy hesapları bilgisayar ile yapılamaz. Anayasa Mahkemesi klasik yöntemlerin kullanılmasına devam edilmesini karara bağladı.
BİLGİSAYAR SADECE YARDIMCI BİR EK SİSTEM, ASIL SİSTEM DEĞİL 
Federal Almanya’da çok sıkı bir seçim sayım sistemi var. Bu sistem birbirine paralel yürüyen çok sayıda kontrol sisteminin iç içe geçmiş halinden oluşuyor. Mahalle veya köylerde sandıklara atılan oylar orada bulunan ve tüm siyasi partilerin temsil edildiği kurullarca ortak olarak sayıldıktan sonra ilçe düzeyine, ilçe düzeyinden şehir düzeyine, şehir düzeyinden eyalet düzeyine, son olarak da Federal Seçim Bürosu Başkanlığı’na geliyor.
TÜM AŞAMALARDA TÜM SİYASİ PARTİLERİN BULUNMASI ŞART 
Tüm bu düzeylerde her siyasi partiden temsilci olmak zorunda. Yoksa sayım yapılamıyor. Türkiye’de ilçe düzeyinde tüm siyasi partilerin bulunması şartı yok, sadece mahalle ve köy sandıkları düzeyinde diğer siyasi parti temsilcilerinin bulunması şartı var.
BİLGİSAYAR KÜÇÜK BİR PARALEL YARDIM SİSTEMİ
İlçe, şehir düzeylerinde oylar sayılırken bilgisayar yardımı bilhassa da ilk ve kesin olmayan seçim sonuçlarını erken yansıtabilmek amacıyla kullanılıyor. Ancak bu sayımlar seçim sonuçlarının kesin tespitine yönelik değil. Kesin seçim sonucu tespiti için ilçe, şehir, eyalet ve federal düzeyde her partiden oluşan kurullar elle sayım yaparak elle toplam işlemi yapıyor.
SEÇİM BÜROSUNUN ÜSTÜNDE SİYASİ PARTİLER KURULU VAR 
Bütün bu birbirine paralel yürüyen çok kontrollü sayım ve sonuç sisteminin yanı sıra, bir de Federal Seçim Bürosu’nun sonuçlarını kontrol eden ve tüm siyasi partilerden oluşan bir kurul var. Federal Seçim Bürosu sonuçları bu kurula teslim ettikten sonra bu kurul tüm oy zincirini yeni baştan ve klasik sayım yöntemiyle yeniden kontrol ediyor.”
Türkiye’de ise, her aşamada tüm siyasi parti temsilcilerinin sayım ve toplamada bulunma şartı olmamasının yanı sıra, paralel olarak yürüyen birden fazla zorunlu kontrol sistemi yok. Seçim sonuçlarına güveni azaltan faktör de bu zaten.
Bu konu hakkında son günlerde basında çıkan haberlerde bazı bilgisayar mühendislerinin iddialarında “YSK’nın güvenliği çok tartışmalı olan bir işletim sistemi kullandığını, bu sistemin Avrupa’da devlet kurumlarında yasaklandığı” bildirilmekte ve SEÇSİS adı verilen yazılımın bağımsız bir teknik grup tarafından incelenmesi, raporu da kamuoyu ile paylaşılması istenilmektedir.
Basında çıkan bu iddialar ve vatandaşlarda oluşan seçimlerde hile şüphesine neden olan bu endişeleri ortadan kaldıracak çalışmaların ve şeffaf bir yapının oluşmasını sağlayacak çalışmaların acilen yapılması gerekmektedir.
Bu bilgiler çerçevesinde;
1- Yüksek Seçim Kurulunda seçim amaçlı kullanılan SEÇSİS Projesinde kullanılan işletim sisteminin ismi nedir? Bu işletim sisteminin güvensizliği ve AB ülkelerinde yasaklandığı iddialarına katılıyor musunuz?
2- Bu işletim sistemi hangi AB ülkelerinde yasaklanmıştır?
3- SEÇSİS Projesi hangi yazılım dili veya dilleri ile geliştirilmiştir?
4- SEÇSİS Projesinde hangi veri tabanını kullanmaktadır?
5- Seçimlerde aday olamayacakların tespiti amacıyla; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
6- Seçmen olamayacakların tespiti için Milli Savunma Bakanlığı, Askere Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL) ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
7- Siyasi partilerin seçime katılıp katılamayacağını ve ülke genelinde teşkilatlanma düzeylerini tespit amacıyla YARGITAY ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
8- SEÇSİS projesi ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir?
Adalet Bakanı “SEÇSIS’i, kurcalamayın” diyor. YSK’nun kararları sorgulanamazmış.
Halbuki biz YSK’nun her hangi bir seçimle ilgili ilan ettiği kararı sorgulamıyoruz.Bilakis, bu sistemi YSK da sorgulamak zorundadır.
SEÇİM HİLESİ / SECSİS
Partiler, SECSİS yazılımının güvenli olmadığı noktasında birleşiyor. CHP, MHP ve DSP çeşitli tarihlerde verdikleri soru önergeleri ile konuyu TBMM si gündemine getirmeye çalıştılar. Ancak AKP Hükümetinden tatmin edici bir yanıt gelmedi. Seçmen sayısındaki farklı rakamlar da hile kuşkularını güçlendiriyor. YSK nun açıkladığı seçmen sayısı ile Vatandaşlık İşleri Genel Md.nün açıkladığı rakamlar arasında yaklaşık 7 milyon Fark var.
SECSİS, “Sun Election Control Sistem “
Amerika bu sistemi seçimleri kimin kazanmasını istiyorsa o ülkeye gönderiyor. Ve yandaşının kazanmasını sağlıyor. Nasıl mı..? Açıklayayım;
Bilgisayar ağı üzerinde çalışan bu yeni yöntemde , bilgisayarlar arası bağlantılarda, internet, metronet(bireysel internet hizmeti) ve Adalet Bakanlığına bağlı UYAP alt yapı sistemi kullanılıyor.
Türkiyede ki internet ve IP tabanlı bağlantı hizmetlerinin alt yapısının tamamı Türk telekoma aittir. Türk Telekom ise İsrailli Öger’in elindedir. Türkiye sınırları içinde internetin denetim hakkı hükümete bağlı çalışan TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDADIR. (TİB) Ancak bunların da tepesinde internetin ev sahibi ABD bulunmakta. Bu anlatımdan da anlaşılacağı üzere Türkiye güvenli iletişim şansını TELEKOM’U sattığı gün yitirmişti.
Şimdi 22 Temmuz seçimlerine, gerilere gidelim; AKP % 47 oy aldı. AKP başta herkes şaşırdı. Şok oldu. Sandıkların kapatılmasından yarım saat sonra bildirilen seçim sonucu gösteriyordu ki her 2 kişiden biri AKP ye oy vermişti. Derken bir oy hilesi, sahtekarlığı ortaya çıkarıldı. İddiaya göre CHP’nin MHP’nin ( IP =İnternet Protokol Adresleri kanalı ile) oylarından çalınıp AKP ye aktarılmıştı.
İzmir Karşıyaka’da sandık tutanakları ile YSK’nun verilerinin farklı olduğunu MHP kanıtlamış ve yasal haklarını da aramıştı…o dönemde bu haberi medyada duymuştuk…Bu olay, SECSİS adı verilen yüksek bir teknoloji ile gerçekleştirilmişti.Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer başta olmak üzere bir çok vatandaş, İzmirli Aydınlarımız bu konu üzerinde çalışma yaptılar ve oy kaydırılmasını kanıtlayan belgeler ortaya koydular. Olay, YSK’na taşındı. Yasaya göre YSK kararlarına, hiçbir kişi ve kuruluş itiraz edemezdi, dava açamazdı. Böylece hilenin üstüne gidenler susturuldu ve olay kapatıldı.
ABD ve Yunanistanda uygulanan bu sistemden vazgeçilmiştir.Yapılacak tek şey bu durumda Sandık Seçim sonuç pusulalarına sahip çıkmak ve çok dikkatli olmaktır. Siyasi Parti Temsilcilerinin sandık başından başlamak üzere tutanakların seçim kurumlarına teslimine dek kontrolü elden bırakmamaları gerekir.
BU KONUDA PARTİLER, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İMZA KAMPANYALARI AÇARAK DA TOPLUMU BİLGİLENDİRİP…ESKİ OY SAYMA SİSTEMİNE DÖNÜLMESİ İÇİN İKTİDARA BASKI YAPMALIDIR…
SİYASET TV son seçimlerden sonra çıkan “SEÇİM’ DE BİLGİSAYAR HİLESİ VAR ” şeklindeki dedikoduların önlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu tarafından yönetilen SEÇSİS’ e ( Bilgisayarlı Merkezi Seçim Sistemi) Siyasi Partilerin Sandık Başlarında olduğu gibi GÖZLEMCİ atamasını öneriyor… YSK’ nın aşağıdaki haberi okunduğunda İl Seçim Kurullarından gelen bilgilerin YSK uzmanları tarafından SEÇSİS’ e yükleneceği vurgulanıyor.
Son seçimler ve Referandum oy sonuçları açıklandıktan sonra ortaya çıkan, ” SEÇİM’ DE BİLGİSAYAR HİLESİ VAR ” şeklindeki dedikodular, Siyasi Partilerin bu konudaki uzmanlarını SEÇSİS’ e gözlemci olarak göndermesi ile engellenir.
Siyaset TV, Tüm siyasi partilere bu konuda YSK’ ya başvurmaları konusunda öneride bulunuyor…SEÇSİS’e Denetim ve Daha Katılımcı bir Yapı Gerekir! Seçimler, demokratik sistemin önemli bir parçasıdır. Anayasamız, 79. maddede “seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevinin” bağımsız bir yargı organı olan YSK tarafından yürütülmesi emretmektedir.
2009 Ocağında Ankara Barosunda yapılan açıkoturumda da dile getirildiği gibi, seçim sonuçlarının kayıt altına alınmasını ve duyurulmasını sağlayan SEÇSİS’in (Seçim Sisteminin), Türk bilişim uzmanları tarafından üretilmiş güvenli bir sistem olduğunu düşünüyoruz.Bu sistemi geliştirme ve işletme sorumluluğunu taşıyan uzmanların teknolojinin olanak verdiği bütün güvenlik önlemlerini aldığını düşünüyoruz.
Ancak bunun bağımsız denetleyiciler tarafından doğrulanmasının; yazılım, donanım ve iletişim ağı altyapısının uzman gözüyle incelenmesinin, teknik deyimi ile güvenlik ve bütünlük denetlemesini (audit) zorunlu görüyoruz. Bu önerimiz, UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) uygulaması dahil tüm kritik sistemler için de geçerlidir.
Kamuoyunda en ufak bir tereddüt olmaması için bu tür bilişim sistemlerinin, hem üretim hem de işletim aşamasında uzmanlarca denetlenmesi, bu denetimlerin dönemsel (periyodik) olarak yinelenmesi, sonuçlarının kamuoyuna duyurulması gerekir.Kamuoyunda herhangi bir kuşku, bir ikirciklik olmaması için YSK’nin, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen görevler de vardır.
YSK’nin sandıklara ait ham verileri, internet ortamında “il-ilçe-sandık” ayrımında yayımlamasında büyük yarar vardır. YSK’nin bu bilgileri -en azıdan-siyasi partilere açması gerekir. Sandık başında, sayım sonuçlarını gösteren tutanakların siyasi parti gözlemcilerine verilmesi, bu tutanakların sandık başında asılması; kamuoyunun kuşkularının giderilmesi, seçimin düzgün yapıldığının doğrulanması açısından büyük önem taşımaktadır.
Kendi elindeki tutanaklarla, YSK’nin sitesinden yayımlanan bilgilerin uyuştuğunu gören siyasi partiler, seçimlerin düzgün yapıldığından emin olacaklardır. Siyasi partilerimizin, sandık sonuçlarını, cep telefonu iletileriyle (SMS ile), e-postayla ve/veya tutanağın görüntüsünü (resmini) alarak kendi internet sitesinde yayımlaması ve çeşitli teknolojilerle kamuoyuna iletmesi de yurttaşların olası kuşkularını yok etmede önemlidir.
YSK’nin, siyasi partileri ve bağımsız sivil örgütleri paydaş kabul ederek, yönetişim ilkeleri ışığında işbirliği yapmasının; bu işbirliğini kendi asli görevinden ödün vermeksizin gerçekleştirmesinin ülkemize sayısız yararlar sağlayacağına eminiz.Bütün kamu kurumlarının ellerindeki, hassas olmayan tüm verileri kamuoyu ile paylaşmasını, ilgili sektörün sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmasını önemsediğimizi vurgulamak isteriz. Saydam bir yönetim için bu işbirliği ve paylaşım, kurulacak kamu sistemlerinin tasarım aşamasından başlamalıdır.Bu sistemlerin altyapılarında ve kullanıcı bilgisayarlarındaki araçlarında Özgür Yazılım temelli yazılımların kullanılması da güvenlik ve güvenilirlik açısından önemli başlıklardır.
Açıktır ki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların belli ilkeler çerçevesinde işbirliği yapması, ülkemizde katılımcı, saydam demokrasinin gelişmesinde, bilgi toplumuna yönelmekte önemli katkılar sağlayacaktır.YSK’nin ve tüm kamu kurumlarının, güven duyacağımız bir yönetim ortamı oluşturulması amacıyla dile getirdiğimiz önerileri dikkate alması dileğiyle kamuoyuna duyururuz.
Yerel seçim öncesi 6 milyon birden artan seçmen sayısı, tereddüdümüzün temelini oluşturmaktadır. Bırakın seçim güvenliğini, gerçek nüfusumuz konusunda kuşkular var. Fazladan nüfus ne işe yarar derseniz? Yerel seçimlerde AKP’nin yüzdesini yükseltmeye yaradı ilk etapta. 22 Temmuz seçmen sayısı ile yerel seçim yapılsa idi, AKP’nin yüzde 47’den, yüzde 31’lere düştüğü görülecekti.
Seçim olur, isteyen istediği partiye oyunu atar, olmayan nüfus da işaretlenen partiye akarsa bunu kim tespit edebilir? Her sandık görevlisi sadece kendi sandığını, biliyor. Genel topluma ve sonuca doğru akan, milyonlarca oyu kim takip edebilir?
SEÇSIS denilen sistem üzerinde cevaplanmayan kaygılar var. ABD’de bile günlerce süren sayım yapılıyorken, Türkiye niye internet üzerinden merkeze ulaşan seçim sonuçlarına güvenecek?
Çevre ülkelerde “kadife devrimle” ABD yandaşı iktidarlar iş başına gelirken, bizim “Kadife Devrim” “SEÇSIS” ile olabilir mi?
Mail gruplarında dolaşan habere göre SEÇSIS Programı Sertifikasız. YSK, bu konuda tek yetkili kurum olan İTÜ – Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi’nden sertifika almamış.
Akıllı Tuzak, Kuşu Ürkütmez
G.Doğu PKK’nın insafına terk edilir, gerçek nüfus bilinmez, seçim duyurusu CİHAN haber ajansının haberi ile partileri kaderine razı hale getirir, birkaç milyon fazla oy “kadife parti” hanesine yazılırsa, bunun tespiti yapılabilir mi? SEÇSİS’i inceleyenler ” hayır” diyor.
“Bir seçimde bir oy pusulası çalınır bir şey olmazsa, ikinci oy pusulası da çalınır.. İkinci oy pusulası çalınır yine bir şey olmazsa, üçüncü oy pusulası da çalınır. üçüncü oy pusulası da çalınır bir şey olmazsa, o devlet, artık devlet değildir.”
İlgili yazılar ;
Naci Kaptan
02 Nisan 2013
OY KULLANAN ÖLÜLER
Amerika’dan korkunç İddia
Yüzde 10 Mezardakilerin Oyu
Time Dergisinden Edwards Hammington’un haberine göre 3. dünya ülkelerinde yapılan seçimler veya Referandumlarda oy’larla oynanmakta manipüle edilmekte.
Seçim yapılmadan önce o ülkedeki Diktatörler veya Diktatör heveslileri halk arasında 100 Bin kişilik dev bir anket yaptırırlar.Ve o yapılan anketlere göre Seçim Kurullarının veya oy’ların toplandığı merkezdeki bilgisayarlar otomatikman yüzde 10 % a ayarlanır.
Bu yüzde 10% luk şişirme ise genelde, son 10 yılda vefat etmiş seçmenlerin hayali oyları ile kapatılır. Vefat edenlerin oy pusulaları illere ilçelere gönderilmez. Bu veriler direk olarak Seçim Merkezlerindeki Bilgisayarlara daha önce kayıt edilir. Yani bu yüzde 10 luk oy seçimler başlamadan önce hali hazırda bekletilir ve İllere ilçelere dağıtılarak seçim kazanılmış olur.
Edwards Hammington’a göre bunun son olarak uygulandığı ülke Türkiye olmuştur.Türkiye’de yapılan son Referandumda yüzde 48 % olan EVET oyları Bilgisayar ile yüzde 58 % yükseltilmiştir.Yani Bilgisayarda manipülasyon olmasaydı HAYIR’lar yüzde 52 % EVET’ler ise yüzde 48 de kalırdı.
Yorum: Şimdi bu eldeki verileri toplayınca ve Okyanus Ötesinden Fetullah Gülenin “Mezardakileri de kaldırın oy Kullansınlar“ mesajı daha bir netlik kazanmış oluyor.
Washington – Feridun Tokgözoğlu
www.milliyetciler.com Temsilcisi

YSK'DAN "SEÇSİS" AÇIKLAMASI!...

YSK Başkanı Sadi Güven'den, seçim sistemine dışarıdan müdahale (SEÇSİS) açıklaması
YSK Başkanı Sadi Güven
BALIKESİR (AA)
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, son günlerde bazı yazılı ve görsel basında, seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahaleyle girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği şeklindeki iddiaların tamamen yersiz ve gerçek dışı olduğunu söyledi.
Güven, bazı özel ziyaretleri kapsamında geldiği Dursunbey'de, kızına ait eczanede basın mensuplarına yaptığı açıklamada, YSK'nın milli iradenin doğru tecellisi için her türlü tedbiri aldığını ve almaya da devam ettiğini belirtti.
Seçim sonuçlarının, bilgisayara girilmeden önce sandık kurulları tarafından kurul üyeleri ve müşahitlerin huzurunda tespit edildiğini vurgulayan Güven, şöyle konuştu:
"Sandık kurullarında yasa gereği siyasi parti üyeleri olduğu gibi siyasi partiler müşahit de görevlendirmektedir. Bunların huzurunda tespit edilen sonuçlar asıldır. Sandık tutanakları yine açık bir şekilde birleştirilmekte ve internet girişine kapalı özel bir ağ ile YSK merkezine ulaştırılmaktadır. YSK'ya aktarılan seçim sonuçları, aynı anda YSK'nın verdiği uç kullanılmak suretiyle siyasi partilerin bilgisayar ağlarına atılmaktadır. Yani tüm siyasi partiler, YSK portalı üzerinden ilan edilen sonuçlarla, tutanakların aynı olup olmadığını denetleme imkânına sahiptir."
Güven, önümüzdeki seçimlerden itibaren sandık tutanaklarının, ilçe seçim kurullarında taranacağını ve YSK portalında ilan edilen sandık sonucuyla görülebileceğini ifade ederek, "Bütün bu olgular gözönüne alındığında seçim sistemiyle ilgili yazılıma müdahale edilerek sonucun değiştirilebileceğini belirtmek, gerçekten uzaktır. Son günlerde bazı yazılı ve görsel basında, seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahaleyle girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği şeklinde iddialar yer almaktadır. Bu iddialar tamamen yersiz ve gerçek dışıdır" diye konuştu.
Uzun yıllardır ileri sürülen ancak bir türlü değerlendirilemeyen bir başka iddianın da seçmen sayılarının gerçeği yansıtmadığı şeklinde olduğuna işaret eden Güven, bu iddiayı öne sürenlerin, Mernis üzerinde alınan seçmen sayısının doğru olmayacağını, seçmenlerin elle yazılması gerektiğini iddia ettiğini kaydetti.
Seçmen tespitinin, adrese kayıt sistemi esas alınarak TC kimlik numarası ile yapıldığından, mükerrer kayıt mümkün olmadığı gibi ölüm, seçme ehliyetini ve vatandaşlık hakkını kaybetme veya yeniden kazanma gibi durum değişiklikleri günlük olarak alınıp seçmen kütüğüne işlendiğini dile getiren Güven, elle yazımda ise her zaman mükerrer kayıt imkanı olduğundan bu sisteme geri dönmenin sağlıklı olmadığını söyledi.
-Yurt içi seçmen sayısı 51 milyon 980 bin 193
Bugün itibarıyla yurt içi seçmen sayısının 51 milyon 980 bin 193, yurt dışı seçmen sayısının ise 2 milyon 772 bin 981 olduğunu belirten Güven, şöyle devam etti:
"Seçmen kütüğü, her seçim döneminde talepleri halinde iki kez, seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilere dijital ortamlarda verilmektedir. Partilerin her zaman bu kütükleri kontrol imkanı mevcuttur. YSK'nın yapısıyla ilgili olarak kamuoyunda bilgi eksikliği olduğu anlaşılmaktadır. YSK, 6 yargıtay, 5 danıştay olmak üzere 11 yüksek mahkeme üyesinden oluşmaktadır. Ancak ülke seçmeninin yüzde 97-98'ini temsil eden AK Parti, CHP, MHP, BDP ve Saadet Partisi temsilcileri kurulun daimi üyesidir. Bu üyeler, kurulun komisyonlarına ve tüm toplantılarına aktif olarak katılmakta olup YSK'da siyasi parti temsilcilerinin katılamadığı, katkı sağlamadığı hiçbir karar alınmamaktadır."
Güven, YSK'nın şeffaf bir şekilde çalıştığına dikkati çekerek, bu kapsamda seçmenin yüzde 97-98'ini oluşturan aynı zamanda YSK'da temsilcisi olan siyasi partilerin teknik ekiplerine kurulun elektronik yapısıyla ilgili detaylı sunum yapıldığını söyledi.
-Kamu spotu hazırlanıyor
Bugüne kadar sistemde zaafiyet olduğu yönünde bu partilerden en küçük bir şikayet gelmediğini vurgulayan Güven, şunları kaydetti:
"Seçim sistemimizin ABD ve Yunanistan'ın seçim sistemiyle benzerliği olmayıp bilişim sistemimiz güvenilir yapıdadır. Bu nedenle sistemin güvenliğine ilişkin yazıların gerçekle ilgisi yoktur. Mahalli idareler seçimleri dışındaki seçimlerde yurt dışından bundan böyle konsolosluklarda, ihtiyaç duyulması halinde ise yerel makamların uygun göreceği yerde sandık kurmak suretiyle seçimler yapılacak olup vatandaşlarımız gümrüklere gitmek zahmetinden kurtulacak, milli iradenin doğru bir şekilde sandığa yansıması sağlanacaktır. 126 ülke, 190 temsilcilikte seçim yapılacaktır."
Bu konuda YSK ile Dışişleri Bakanlığının çalışmaya devam ettiğini belirten Güven, "Zaman zaman büyükelçi ve konsoloslarla toplantılar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda doğru bilgilendirilmeleri için kamu spotları hazırlanmakta olup çok kısa zaman sonra yurt içi ve dışı televizyonlarında yayınlanacaktır" diye konuştu.

16 Temmuz 2013 Salı

YCBS; PARTİLERİN 2012 ÜYE SAYISI

31 ARALIK 2012 TARİHİ İTİBARIYLA
SİYASİ PARTİLERİN ÜYE SAYISI (YCBS AÇIKLAMASI)

AKP'nin üye sayısı 7 milyon 551 bin 472 olarak bildirilirken,
Ana Muhalefet partisi CHP'nin 953 bin 416,
MHP'nin 363 bin 393,
BDP'nin ise 44 bin 156 üyesi bulunuyor.

Siyasi partilerle ilgili iş ve işlemleri yürüten Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Siyasi Partiler Sicil Bürosu, tüm siyasi partilerin bilgilerini topluyor. Siyasi Partiler Kanunu'na göre faaliyette bulunan siyasi partileri de belirleyen Büro, 72 siyasi partinin faaliyette olduğunu tespit etti.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre, tüm siyasi partilerin haziran ve aralık ayında olmak üzere yılda iki kez yeni kayıtlı üyelerini Başsavcılığın Siyasi Partiler Sicil Bürosu'na bildirmesi gerekiyor.

Bilgileri derleyen Büro, siyasi partilerin tüzükleri, kuruluş tarihi, genel başkanı ve
14 Ocak 2013 tarihi itibarıyla bildirilen üye sayılarını internet sitesinde yayınladı.
Faaliyetteki 72 siyasi partinin toplam üye sayısı 10 milyon 96 bin 586 oldu.

EN FAZLA ÜYE AK PARTİ'DE

Verilere göre, 14 Ağustos 2001'de kurulan ve 10 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan AK Parti, 7 milyon 551 bin 472 üyeye sahip. 
Ana muhalefet partisi CHP'nin 953 bin 416, 
MHP'nin 363 bin 393, 
BDP'nin ise 44 bin 156 kayıtlı üyesi bulunuyor.

Demokrat Parti'nin üye sayısı 726 bin 611, 
DSP'nin 106 bin 117, 
Alternatif Parti'nin 32, 
Ayyıldız Partisi'nin 60, 
Bağımsız Cumhuriyet Partisi'nin 242, 
Büyük Birlik Partisi'nin 18 bin 899, 
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin 107,
Doğru Yol Partisi'nin 183, 
Ebedi Nizam Partisi'nin 4, 
Emek Partisi'nin 6 bin 235, 
Emekçi Hareket Partisi'nin 24, 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin 869 üyesi bulunuyor.

Halen faaliyette görünen Cem Uzan başkanlığındaki Genç Parti'nin 57 bin 766 üye kaydı var.

DİĞER PARTİLERİN ÜYE SAYISI

Halkın Yükselişi Partisi 9 bin 584, 
Liberal Demokrat Parti 6 bin 339,
Millet Partisi bin 691, 

Milli Demokrat Halkın Partisi 14, 

YSK KARARLARI: 2013/3

Karar No : 92
Karar Tarihi : 16/03/2013

Baskanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 4/3/2013 tarihli yazıda aynen; “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinin dördüncü fıkrasında; seçmen kütüklerinin seçimlere katılma yeterliligini tasıyan siyasi partilerin genel merkezlerince veya yetkilendirilmis il veya ilçe baskanlarınca istenildiginde; Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen giderin maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kosuluyla, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu baskanınca bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza karsılıgı yetkili kisiye verilecegi,
Aynı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci fıkrasında; siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye baskanlıgı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teskilat kurmus ve büyük kongrelerini yapmıs olmalarının veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunmasının zorunlu oldugu vurgulandıktan sonra, bir l’de teskilatlanmanın, merkez ilçe dahil o l’in ilçelerinin en az üçte birinde teskilat kurmayı gerektirdigi, belirtilmis, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 20 nci maddesinin 1 inci fıkrasında da; bir ilçede teskilatlanmanın, ilçe sınırları içerisindeki beldelerin en az yarısında teskilat kurmayı gerektirdigi, belde sayısı üç veya daha az ise beldenin sadece birinde teskilat kurulmus olmasının yeterli oldugu, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 31. maddesinde; belde teskilatlarının, il ve ilçe merkezleri hariç olmak üzere, belediye teskilatı olan yerlerde bulunacagı, öngörülmüstür.
Bu esaslar çerçevesinde, seçime katılabilecek olan siyasi partileri tespit ve ilan etme görev ve
yetkisi Yüksek Seçim Kuruluna ait bulunmaktadır.
Bu nedenle, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47 nci maddesine göre, siyasi partilerce istenen seçmen kütüklerinin verilmesinde yapılacak uygulamanın ana kurallarının belirlenmesine iliskin Kurulumuzun aynı konuda daha önceden verilmis olan kararlarının 2013 yılı için yeniden gözden geçirilerek, ayrıca talep halinde seçmen kütügü verilmesi gereken ve seçimlere katılma yeterliligini tasıyan siyasi partilerin,
gerektiginde bir komisyon çalısmasından sonra tespitine karar verilmesini takdirlerinize arz ederim.” denilmis olmakla, 4/3/2013 tarihinde olusturulan Komisyon çalısmalarını tamamlamıs bulundugundan, konu incelenerek;
GEREG GÖRÜSÜLÜP DÜSÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinin dördüncü fıkrasında; seçmen kütüklerinin seçimlere katılma yeterliligini tasıyan siyasi partilerin genel merkezlerince veya yetkilendirilmis il veya ilçe baskanlarınca istenildiginde; Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen giderin maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kosuluyla, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu baskanınca bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza karsılıgı yetkili kisiye verilecegi, Yine, aynı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci fıkrasında da; siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye baskanlıgı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teskilat kurmus ve büyük kongrelerini yapmıs olmalarının veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunmasının zorunlu oldugu  vurgulandıktan sonra, bir l’de teskilatlanmanın, merkez ilçe dahil o l’in ilçelerinin en az üçte
birinde teskilat kurmayı gerektirdigi, belirtilmis, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 20 nci maddesinin 1 inci bendinde, bir ilçede teskilatlanmanın ilçe sınırları içerisindeki beldelerin en az yarısında teskilat kurmayı gerektirdigi, belde sayısı üç veya daha az ise, beldenin sadece birinde teskilat kurulmus olmasının yeterli oldugu öngörülmüs, 36 ncı maddesinde de buna benzer düzenlemeye yer verilmistir.
Öncelikle, seçmen kütügü veya seçmen listesi verilebilecek olan siyasi partilerin, seçimlere
katılabilme yeterliligine sahip olmaları gerektiginden, bu yeterliligin ne zaman saglanmıs olması gerekecegi konusunun, açıklıga kavusturulması zorunlu bulunmaktadır.
Uygulamada esitligi saglayabilmek için daha evvelki uygulamalar da göz önünde bulundurularak, 1/1/2013 tarihi esas alınarak 2013 yılında siyasi partilerin seçimlere katılabilme yeterliliginin Yüksek Seçim Kurulunca saptanarak ilan edilmesi gerekir.
Bu esaslar çerçevesinde; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesi hükümleri geregince, seçmen kütügü verilebilecek olan ve seçimlere katılma yeterliligini tasıyan siyasi partileri tespit ve ilan etme görev ve yetkisi 298 ve 2820 sayılı Kanunlara göre Yüksek Seçim Kuruluna ait bulundugundan, sözü edilen 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci bendinde öngörülen kosullara sahip siyasi partilerin ve aynı Kanunun 47. maddesine göre seçmen kütüklerinin verilebilecegi siyasi partilerin ayrı ayrı arastırılıp saptanması gerekmektedir.
Bu nedenle; Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılıgının 12/2/2013 günlü, 51047475/194 sayılı yazısı ekinde gönderilen siyasi partilerin teskilat kurdukları il – ilçe ve beldeleri gösterir teskilat kütügüne iliksin CD’nin incelenmesi sonucunda;
a) 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci bendi ve 2820 sayılı Kanunun 36. maddesindeki kosullara uygun olarak 1/1/2013 tarihinden altı (6) ay öncesi olan 1/7/2012 tarihi itibariyle illerin en az yarısında teskilatını kurmus ve büyük kongrelerini yapmıs olan ve 298 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre seçmen kütüklerinin verilecegi siyasi partilerin;
1- Adalet ve Kalkınma Partisi,
2- Alternatif Parti,
3- Bagımsız Türkiye Partisi,
4- Barıs ve Demokrasi Partisi,
5- Büyük Birlik Partisi,
6- Cumhuriyet Halk Partisi,
7- Demokrat Parti,
8- Demokratik Sol Parti,
9- Dogru Yol Partisi,
10- Emek Partisi,
11- Genç Parti,
12- Hak ve Esitlik Partisi,
13- Hak ve Özgürlükler Partisi,
14- Halkın Yükselisi Partisi,
15- sçi Partisi,
16- Liberal Demokrat Parti,
17- Millet Partisi,
18- Milliyetçi Hareket Partisi,
19- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti,
20- Özgürlük ve Dayanısma Partisi,
21- Saadet Partisi,
22- Türkiye Komünist Partisi oldugu belirlenmistir.
b) Diger partilerin ise, genel kongre veya teskilatlanma kosulunu tasımamaları nedeniyle, 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci bendi ve 2820 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde öngörülen nitelikleri kazanamadıkları tespit edilmistir.
c) Bundan ayrı olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partilerin de
belirlenmesi gerekmis ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlıgının 8/2/2013 günlü, 43452547-160-107055 sayılı yazılarında, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partilerin; 1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 2- Cumhuriyet Halk Partisi, 3- Milliyetçi Hareket Partisi, 4- Barıs ve Demokrasi Partisi oldugu bildirilmistir.
Bütün bu islemlerden sonra, 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci bendi ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 36 ncı maddesinde öngörülen kosullara sahip siyasi partilerin hangileri oldugu yukarıda tespit edilmis bulunmaktadır.
Ancak, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47 nci maddesinde belirlenen kuralların açıklıga kavusturulması ve Kanun hükümlerinin Yurt düzeyinde aynı biçimde uygulanması gerektigi sonucuna varılmıstır.
Öncelikle, seçmen kütügü verilebilecek olan siyasi partilerin, seçimlere katılabilme yeterliligine sahip olmaları gerekir. Yukarıda belirtilen 298 sayılı Kanunun 47. maddesinde sözü edilen seçim dönemi kavramından; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101. maddesi ile aynı konuya iliskin 6271 sayılı Cumhurbaskanı Seçimi Kanunun 3. maddesinde yer alan 5 (bes), Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 77. maddesi ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun konuya iliskin 6. maddesinde yer alan 4 (dört) ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 127 nci maddesi ile 2972 sayılı Mahalli dareler ile Mahalle Muhtarlıkları
ve htiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun aynı konuya iliskin 8. maddesinde yer alan 5 (bes) yıllık dönemler olarak anlasılması gerekmektedir.
Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu ile ilçe seçim kurullarından bir seçim döneminde seçmen kütügü isteyebilecek siyasi parti temsilcilerinin genel merkez yetkilileri olduguna, ancak siyasi parti genel merkezlerince yetkilendirilmeleri kosulu ile siyasi parti il baskanları ile ilçe baskanlarının da istemde bulunabilecekleri ve bu istemlerinin ikiden fazla olamayacagı anlasılmaktadır.
Yasada yer alan diger bir husus ise, verilecek olan seçmen kütügü örnegine iliskin bedelin her
seçmen için saptanmasına ve ödeme sekli ile ödeme yerinin belirlenmesine, Seçmen kütügü örneklerinin verilebilmesi için ilçe seçim kurulunca hesaplanan bedelin maliye veznesine ödenmesi ve alındı makbuzu aslının ilçe seçim kuruluna ibraz edilmesine, karar verilmesi gerekmistir.
S O N U Ç:
Açıklanan durum karsısında;
1) 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 11 inci bendi ve 2820 sayılı Kanunun 36. maddesindeki kosullara uygun olarak 1/1/2013 tarihinden altı (6) ay öncesi olan 1/7/2012 tarihi itibariyle illerin en az yarısında teskilatını kurmus ve büyük kongrelerini yapmıs olan ve 298 sayılı Kanunun 47 nci maddesine göre seçmen kütüklerinin verilecegi siyasi partilerin; 1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 2- Alternatif Parti, 3- Bagımsız Türkiye Partisi, 4- Barıs ve Demokrasi Partisi, 5- Büyük Birlik Partisi, 6- Cumhuriyet Halk Partisi, 7- Demokrat Parti, 8- Demokratik Sol Parti, 9- Dogru Yol Partisi, 10- Emek Partisi, 11- Genç Parti, 12- Hak ve Esitlik Partisi, 13- Hak ve Özgürlükler Partisi, 14- Halkın Yükselisi Partisi, 15- sçi Partisi, 16-
Liberal Demokrat Parti, 17- Millet Partisi, 18- Milliyetçi Hareket Partisi, 19- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, 20- Özgürlük ve Dayanısma Partisi, 21- Saadet Partisi, 22- Türkiye Komünist Partisi oldugunun tespit ve ilanına, 2- Her yıl Ocak ayında siyasi partilerin seçime katılabilme yeterliliklerinin Yüksek Seçim Kurulunca yeniden saptanarak ilanına,
3- Seçim dönemi kavramının, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101. maddesi ile aynı konuya iliskin 6271 sayılı Cumhurbaskanı Seçimi Kanunun 3. maddesinde yer alan 5 (bes), Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 77. maddesi ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun konuya iliskin 6. maddesinde yer alan 4 (dört) ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 127 nci maddesi ile 2972 sayılı Mahalli dareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve htiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun aynı konuya iliskin 8. maddesinde yer alan 5 (bes) yıllık dönemler olarak anlasılması gerektigine,
4- Seçmen kütügü örnegi istemeye siyasi partilerin genel merkezlerinin yetkili olduguna, ancak yetki verilmesi kosuluyla il ve ilçe baskanlarının da istemde bulunabileceklerine,
5- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, seçmen kütügü örnegi istemlerinin bir seçim döneminde ikiden fazla olamayacagına,
6- Seçmen kütügü örneklerinin kagıt olarak istenilmesi durumunda, verilecek seçmen kütügü
örneklerinin gideri karsılıgı ödenecek bedelin, 2013 yılı için her seçmen basına (6) Kr olarak tespitine ve bu bedelin maliye veznesine yatırılmasına, bunlara ait fotokopi masrafının ise seçim ödeneginden karsılanmasına,
7- Seçmen kütügü örnegi verilmesi istemlerinin manyetik (CD veya DVD) ortamdan da
karsılanabilecegine, ancak manyetik ortamda istenen seçmen kütügü örneklerinin ücretsiz olarak verilmesi gerektigine,
8- Seçmen kütügü örnekleri giderinin ödendigine iliskin belge, ilgili kurulca alındıktan sonra, imza karsılıgında bu örneklerin siyasi parti yetkililerine verilmesine,
9- Siyasi partilerin seçmen kütüklerine iliskin istemlerinin karsılandıgında gider makbuzu
fotokopilerinin de eklenmek suretiyle Kurulumuz Baskanlıgına bildirilmesi gerektigine,
10- Karar örneginin Resmi Gazetede yayımlanmasına,
11- Kararın bir örneginin seçime katılabilecek siyasi partiler genel baskanlıklarına gönderilmesine,
12- Karar örneginin Seçmen Kütügü Genel Müdürlügünce Kurulumuzun resmi internet sitesi
www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanmasına ve il ve ilçe seçim kurulu baskanlıklarına iç-mail olarak gönderilmesine,
16/3/2013 tarihinde oybirligi ile karar verildi.
Baskan Baskanvekili Sadi GÜVEN 
ÜYELER: Turan KARAKAYA, Muharrem COSKUN, Mehmet KÜRTÜL, 

Nilgün PEK, Ünal DEMİRCİ, Ali KAYA, İlhan HANAGASI, İbrahim ZENGİN, Zeki YİĞİT

YSK KARARLARI: 2013/2

Karar No : 97
Karar Tarihi : 16/03/2013

Konak 1. lçe Seçim Kurulu Baskanlıgınca Kurulumuz Baskanlıgına gönderilen 16/1/2013 tarih ve (25) sayılı yazıda; 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Odalar ve Borsalar Kanunu geregince;
İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, zmir Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odasının meslek komiteleri ile yönetim, disiplin ve birlik genel kurulu asıl ve yedek üyelikleri seçimleri için baskanlıklarına müracaatta bulunuldugu, yapılacak olan organ seçimlerinin, kendi içerisinde özel uygulamaları bulunması nedeniyle görevlendirilecek sandık kurulu baskan ve üyelerine toplu olarak egitim verilmesinin zorunlu oldugu, üye sayısı ve meslek gruplarının fazla olması, düzenlenen seçim takvimine göre itiraz süreleri, seçim öncesi itirazların incelenip karara baglanması için Cumartesi ve Pazar günleri de çalısılacagı, seçim sonrası yapılan itirazlar ile seçim is ve islemlerinin geç saatlere kadar devam edecek olması göz önüne alındıgında, yaklasık 1,5 ay boyunca basta seçim kurulu baskanı ve seçmen kütük bürosu personeli olmak üzere sandık kurulu görevlileri ile yogun bir çalısma döneminin gerçeklesecegi, açıklanan nedenlerle, Yüksek Seçim Kurulunun 7/6/2008 tarih ve 2008/197 sayılı kararı ile belirlenen gündelik sayısının az olacagı düsünüldügünden, konunun Yüksek Seçim Kurulunca yeniden degerlendirilmesi istenilmis ve görevlendirilen komisyon çalısmasını tamamlamıs olmakla, konu ve komisyonca hazırlanan rapor birlikte incelenerek;
GEREG GÖRÜSÜLÜP DÜSÜNÜLDÜ:
Kurulumuzun 29/1/2013 tarih ve 2013/32 sayılı kararı ile Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Muharrem COSKUN Baskanlıgında, Üyeler Mehmet KÜRTÜL ve lhan HANAGASI’ndan olusturulan komisyon çalısmasını tamamlayarak, sonrasında bir rapor düzenlemistir.
Düzenlenen ve Kurulumuza sunulan 16/03/2013 tarihli “Komisyon Raporu”nda; “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 79 uncu maddesi ile 298 ve 2820 sayılı Kanun’larda; Siyasi Partilerin; kendi kanun ve tüzüklerinde de bir kısım kurulusların organ seçimlerinin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacagı öngörülmüs bulunmaktadır.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesinin birinci fıkrası, siyasi partilerin il ve ilçe organları seçimleri ile il kongresi ve büyük kongre delegelerinin seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacagı hükmünü içermektedir.
Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, ilçede birden fazla ilçe seçim kurulunun bulunması halinde görevin birinci ilçe seçim kurulunca yerine getirilecegi öngörülmüstür. Kanun’un bu emredici hükmüne uyulması zorunludur. Kanun’un sözü edilen maddesinde bir ilçede birden ziyade ilçe seçim kurulunun varlıgı halinde görevin birinci ilçe seçim kuruluna ait oldugu vurgulandıgına göre, siyasi parti organ ve delege seçimlerinin birinci ilçe seçim kurulu baskanının gözetimi ve denetimi altında yapılması gerekecegi açıktır.
Anayasa’nın 135 inci maddesinde sözü edilen, kamu kurumu niteligindeki meslek kurulusları ile özel kanunlarda düzenleme bulunan sendikalar, sulama birlikleri ve benzeri kurulusların, organ seçimlerinin de yargı gözetimi altında yapılacagı öngörülmüs ve bu seçimlerin hangi ilçe seçim kurulu baskanının denetimi altında yapılması gerektigi ilgili kanunlarda belirtilmistir. Nitekim, yargı gözetimi altında yapılan meslek kurulusları ile benzeri kurulusların organ seçimlerine iliskin ilgili yasalarda, bir yerde birden fazla ilçe seçim
kurulunun bulunması halinde görevli hâkimin Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecegi öngörülmektedir.
Kurulumuzun bugüne kadarki yerlesik uygulamalarına göre;
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesinin birinci fıkrasına göre, siyasi partilerin il ve ilçe organları seçimleri ile il kongresi ve büyük kongre delegelerinin seçimlerinin, ilçede birden ziyade ilçe seçim kurulu bulundugu takdirde birinci ilçe seçim kurulu baskanının gözetimi ve denetimi altında yapılması, lçede birden ziyade ilçe seçim kurulu varsa, meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluslarının organ seçimlerinde görevin meslek kurulusunun is merkezinin bulundugu yer ilçe seçim
kurulu baskanına ait olması gerektigi, yönünde seçim kurullarına görüs bildirilmistir.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesinde, ilçe seçim kurulu baskanı ve seçim sandık kurulu baskan ve üyelerine 298 sayılı Kanun’da belirtilen esaslara göre ücret ödenecegi belirtilmistir.
Kurulumuz 298 sayılı Kanun’un degisik 182 nci maddesi geregince; seçimlerde görevlendirileceklere ve bu islerde mesai içinde ve dısında çalıstırılacak memur ve hizmetlilere yapılacak ödeme esaslarını ve ücret miktarlarını saptayıp ilgili yerlere bildirmekte ve yapılan harcamalar kontrol edilmektedir.
Bu uygulama, siyasi partilerle birlikte yargı denetim ve gözetimi altında yapılan tüm meslek
kurulusları, sendikalar ve birlik organ seçimlerinde de geçerli bulunmaktadır.
Bu çerçevede;
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesinin ilgili fıkraları ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 135 inci maddesinde sözü edilen ve yargı gözetimi altında yapılan kamu kurumu niteligindeki meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinin yapılmasına iliskin ilgili kanun hükümlerine göre;
1- Siyasi parti organ seçimleri ile kamu kurumu niteligindeki meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde sandık kurulu bir baskan ve iki üyeden olusur. Üyelerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesi ile meslek, sendika ve birlik gibi kuruluslarının tabi oldugu özel kanunlarında belirtilen ilkelere göre belirlenmesi esastır.
2- Siyasi parti organ seçimlerinde ve kamu kurumu niteligindeki meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde, ilgili kanunlarında özel olarak düzenlenen; bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayıları esas alınarak, sandık ya da sandıklar tesekkül ettirildiginde, (Örnegin; 5362 sayılı Kanun’un 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrası geregi bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı: 1000 kisi; 3568 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi geregi bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı: 400 kisi olacak sekilde) ilçe seçim kurulu baskanına mesai saati içinde veya hafta sonu çalısmalarında; 1-3 sandık için (4)
gündelik, 4-6 sandık için (6) gündelik, 7-9 sandık için (8) gündelik, 10-12 sandık için (10) gündelik, 13-15 sandık için (12) gündelik, 16-30 sandık için (14) gündelik, sandık sayısının 30’u geçmesi halinde ise (16) gündelik ödenir.
3- Seçmen Kütük Büro personeline, mesai saati içinde yapılan siyasi parti kongre ve meslek
kurulusları ile sendika ve birlik organ seçimleri çalısmalarında gündelik ödenmeyecektir. Çalısmanın mesai saatini asması halinde (1) gündelik ödenir.
a) Siyasi parti organ seçimlerinde, büro personelinin, resmî tatil günlerinde degisimli olarak görev yapmaları esas olmakla birlikte, görev alan büro personeline sadece resmî tatil günlerinde yapacakları
çalısmalardan dolayı gündelik ödenecektir.
b) Hafta sonu yapılan siyasi parti kongre veya meslek kurulusu organ seçimleri için büro
personeline çalısılan gün için (1) gündelik ödenir. (Çalısmanın sekiz saati asması halinde ilave (1) gündelik ödenir.)
Aynı hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) yapılan iki veya daha fazla siyasi parti kongre veya meslek kurulusu, sendika ya da birlik organ seçimi için büro personeline Cumartesi (1), Pazar (1)’er gündelik ödenecektir.
c) Ancak, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen çalısmaların gece saat: 24.00'ten sonraya kalması
durumunda ise, ilçe seçim kurulu baskanının takdirinde olmak üzere, sandık kurulu baskan ve üyelerine ilave (1) gündelik ödenebilir.
4- Siyasi parti kongreleri ile meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde çogunluk saglanamayıp kongrenin, meslek kurulusunun, sendikanın ya da birlik organ seçiminin bir baska tarihe ertelenmesi halinde; ilçe seçim kurulu baskanına, büro personeline, sandık kurulu baskanı ve üyelerine ertelemeden dolayı, seçmen sayısı 2000'e kadar olan seçimlerde (1)‘er gündelik, seçmen sayısı 2000'den fazla olan seçimlerde ise, (2)'ser gündelik ödenir. Hafta içi, aynı gün mesai saati içinde yapılan ertelemeler ile aynı hafta sonuna yapılan ertelemeler için büro personeline gündelik ödenmez.
Hafta sonu yapılması gerekirken, baska bir hafta sonuna ertelenen siyasi parti kongre veya meslek kurulusu, sendika ya da birlik organ seçimi için seçmen sayısı 2.000’den az olan seçimlerde ertelemenin yapıldıgı ilk hafta sonu için (1), ertelenen ikinci haftadaki çalısmalar için (2) olmak üzere toplam (3) gündelik, seçmen sayısı 2.000’den fazla oldugu takdirde, ilk hafta için (2), ikinci hafta için (2) olmak üzere toplam (4) gündelik ödenir.
5- Siyasi partilerin, 2820 sayılı Kanun’un 21 inci maddesinde tanımlanan her türlü organ seçimleri ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 135 inci maddesinde sözü edilen kamu kurumu niteligindeki meslek kurulusları ile sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde, sandık kurulu baskan ve memur üyesine (2)'ser, diger üyelerine (1)’er gündelik ödenecektir.
Ancak, meslek kurulusları ile sendika, birlik ve benzeri kurulusların yargı gözetimi altında yapılan organ seçimlerinde, özel kanunları geregi ilgili oda, sendikalar ve birlikler tarafından sandık kuruluna yeterli miktarda üye verilmesi zorunlu oldugundan, bu düzenlemeye mutlak suretle uyulması, meslek kurulusuna ait oda veya sendikalar ya da birliklerin özel kanunları geregi sandık kuruluna verecekleri üyelerinin ücret ödemesinin seçim kurullarınca degil, meslek kurulusuna ait oda veya sendika ya da birliklerce karsılanması gerekmektedir.
6- Yargı gözetimi altında yapılan meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimleri ile siyasi parti kongre seçimleri nedeniyle il seçim kurulu baskanlıklarına yapılan itirazları incelemek üzere toplanan il seçim kurulu baskanı ve fiilen görev yapan il seçim kurulu üyelerine, yapılan islerin günlük ücret gerektirecek nitelikte ve yogunlukta olması halinde yaptıkları çalısmalardan dolayı genel bütçeden (seçim ödeneginden) en fazla (2) gündelik ödenecektir.
7- Sandık kurullarının; 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesine ve meslek
kurulusları ile sendikalar ve benzeri kurulusların özel kanunlarında yer alan hükümlere göre ilçe seçim kurulu baskanınca olusturulduguna, itirazların iki gün içinde ilçe seçim kurulu baskanınca incelenip karara baglandıgına, seçimin iptaline ilçe seçim kurulu baskanınca karar verildigine ve sair islerinde resen ilçe seçim kurulu baskanınca yapıldıgı dikkate alındıgında, bu islerde görevi olmayan ilçe seçim kurulu üyelerine gündelik ödenmeyecektir.
Ancak; sulama birlikleri organ seçimlerinde, yapılacak itirazlar, kanun geregi kurul olarak incelenip, karara baglandıgından, ilçe seçim kurulu üyelerine, yapılan isin nitelik ve yogunluguna göre en çok (2) gündelik ödenecektir.
8- Siyasi parti kongrelerinde askıya çıkarılan parti delege listeleri ile meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerine iliskin hazırun listeleri için askı yeri görevlisi görevlendirilecegine dair ilgili kanunlarda bir hüküm yer almadıgından, bu organ seçimlerinde askı yeri için görevli belirlenmeyecektir. Bu isler büro personeli tarafından asli görev olarak yerine getirilecektir. Ancak, çalısmanın resmî tatil gününe rastlaması halinde, büro personeline çalısılan gün için ücret ödenecektir.
9- Siyasi parti kongreleri ile meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde büro personeline, sandık kurulu ve büro görevlisi olarak aynı gün ifa ettikleri her iki görevden dolayı ayrı ayrı ücret ödemesi yapılmayacaktır.
10- Yapılan siyasi parti kongresi hangi partiye ait ise, parti adı ile seçimin yapıldıgı tarihin (gün – ay – yıl olarak) 104 No.lu harcama çizelgesinde belirtilmesi ve ayrıca, yapılan seçimlere iliskin sarf kararı ile seçimlerin iptal ya da ertelenmesi durumunda, buna dair kararların da mutlaka gönderilmesi gerekmektedir.
11- Siyasi parti organ seçimleri dısında oda, meslek kurulusları ile sendika ve birlik gibi benzeri kurulusların organ seçimlerinin giderleri kurulus veya özel kanunları geregince kendi bütçelerinden karsılanacagından, genel bütçeden (seçim ödeneginden) kesinlikle harcama yapılmayacaktır.
12- Oda ve kongre organ seçimleri sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün
incelenip kesin olarak; sulama birlikleri organ seçimlerine yapılacak itirazların ise, ilçe seçim kurulu tarafından en geç itirazın yapıldıgı tarihten sonraki ikinci gün incelenip karara baglanması gerektiginden, büro personeline itirazlarla ilgili olarak herhangi bir gündelik ödenmeyecektir. Ancak, bu yönde yapılan çalısmanın hafta sonuna rastlaması durumunda, seçmen kütük bürosunun açık tutulup büro personelinin de görevli olması halinde, sadece görev yapan seçim personeline çalıstıgı günler için gündelik ödenecektir.
13- Adli teskilatı kapatılan ilçelerin is ve islemleri, baglı oldukları seçmen kütük bürosu personelleri tarafından yürütüldügünden, meslek, sendika, birlik ve benzeri kuruluslar ile siyasi parti kongre organ seçimleri de aynı sekilde bu büro personelleri tarafından yerine getirileceginden, aynı hafta sonuna isabet eden seçimler ve çalısmalar nedeniyle büro personeline sadece çalıstıkları hafta sonu için gündelik ödenecek ve ilçelere göre ayrı ayrı ücret tahakkuk ettirilmeyecektir.
14- Cumhurbaskanı, milletvekili, mahalli idareler, muhtarlık ve ihtiyar meclisi - heyeti üyeligi seçimi ile halkoylaması (plebisit) seçim takvimi içerisinde yer alan meslek kurulusları, sendikalar ile birlik ve benzeri kurulusların organ seçimleri ve siyasi parti kongre seçimlerinde seçmen kütük bürosu personeline ayrıca ücret ödenmeyecektir.
15- Meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluslar ile siyasi parti organ seçimlerinde, her türlü kayıt ve defter üzerinde inceleme görevi yapan seçmen kütük bürosu personeline isin niteligi ve çalısma sartına göre sadece hafta sonuna isabet eden günler esas alınarak ücret ödenecektir.
16- Siyasi parti kongreleri ile meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde soför görevlendirilmesi durumunda, sadece seçimin yapıldıgı gün için (1) gündelik ödenecektir.
17- 24/01/2007 tarih ve 26413 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seçmen Kütük Bürolarının Adalet Müfettisleri Tarafından Denetlenmesine Dair Yönetmeligin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında, siyasi parti kongreleri ile meslek kurulusları, sendikalar, birlik ve benzeri kurulusların organ seçimlerinde; genel bütçeden gönderilen seçim ödenekleri ile yapılacak organ seçimleri için diger kuruluslarca büroların hesaplarına yatırılan paraların gelir gider uygunlugu, Adalet Müfettislerince denetlenecektir.” seklinde görüs bildirilmistir.
Bu nedenle, komisyon çalısması sonrası düzenlenen 16/3/2013 tarihli raporun Kurulumuzca uygun görüldügüne ve komisyon raporunun ilke kararı haline dönüstürülerek genelge olarak tüm teskilata gönderilmesine karar verilmelidir.
S O N U Ç:
Açıklanan nedenlerle;
1- Komisyon çalısması sonrası düzenlenen 16/3/2013 tarihli raporun Kurulumuzca uygun
görüldügüne ve komisyon raporunun ilke kararı haline dönüstürülmesine,
2- Kurulumuzun 7/6/2008 tarih ve 2008/197 sayılı kararının yürürlükten kaldırılmasına,
3- Karar örneginin Resmî Gazete’de yayımlanmasına,
4- Karar örneginin
a) Adalet Bakanlıgı Teftis Kurulu Baskanlıgına,
b) Kurulumuz dari ve Mali sler Dairesi Baskanlıgı ile Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesi
www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanması ve il ve ilçe seçim kurulu baskanlıklarına iç-mail olarak gönderilmek üzere Seçmen Kütügü Genel Müdürlügüne, gönderilmesine,
16/3/2013 tarihinde oybirligi ile karar verildi.
Baskan Baskanvekili
Üyeler: Sadi GÜVEN Turan KARAKAYA Muharrem COSKUN Mehmet KÜRTÜL

Nilgün PEK Ünal DEM RC Ali KAYA İlhan HANAGASI İbrahim ZENG N Zeki Yİ Gİ T

YSK KARARLARI: 2013/1

Karar No : 110
Karar Tarihi : 05/04/2013

Baskanlık Makamınca Komisyonumuza sunulan 22/3/2013 tarihli yazıda: “2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5 inci maddesinde; seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracagı milletvekili sayısının Yüksek Seçim Kurulu tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç altı ay içinde, 4 üncü madde uyarınca tespit edilerek ilan edilecegi hükmü yer almaktadır.
Türkiye statistik Kurumu Baskanlıgı Bilgi Dagıtım ve letisim Daire Baskanlıgının 1/2/2013 tarihli ve 858 sayılı yazılarıyla, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 Yılı sonuçları 31/12/2012 tarihi itibariyle il – ilçe ve belde bazında bildirilmistir.
Bu nedenle; Türkiye statistik Kurumu Baskanlıgınca 31/12/2012 tarihi itibariyle ilan edilmis ve Baskanlıgımıza gönderilmis bulunan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 Yılı sonuçları ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 4 ve 5 inci maddeleri dikkate alınarak, illerin çıkaracagı milletvekili sayısı ile seçim çevresine bölünmesi gereken illerin hangi ilçelerden olusacagının ve bu seçim çevrelerinin kaç milletvekili çıkaracagının tespiti için komisyon kurulmasına karar verilmesini takdirlerinize arz ederim.” denilmis ve Kurulumuzun 22/3/2013 tarihli, 2013/104 sayılı kararı ile olusturulan Komisyon çalısmasını
tamamlamıs olmakla, konu ve 4/4/2013 tarihli Komisyon raporu incelenerek;
GEREG GÖRÜSÜLÜP DÜSÜNÜLDÜ:
Türkiye statistik Kurumu Baskanlıgınca 31/12/2012 tarihi itibarıyla resmi olarak ilan edilen ve Baskanlıgımıza da gönderilmis bulunan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2012 nüfus sayımı sonuçları ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5 inci maddesi geregince, Kurulumuz tarafından seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracagı milletvekili sayısı genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç altı ay içinde Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca tespit edilerek Resmî Gazetede, Radyo ve Televizyonda ilan edilmektedir.
Kurulumuzun 22/3/2013 tarihli, 2013/104 sayılı kararı ile Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Mehmet KÜRTÜL Baskanlıgında, Yüksek Seçim Kurulu Üyeleri Nilgün PEK ve Ünal DEM RC ’den olusturulan komisyonca hazırlanan ve Kurulumuza sunulan 4/4/2013 tarihli Komisyon Raporunda aynen;
“2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun, 3 üncü maddesinde; milletvekili sayısının 550 oldugu, 5 inci maddesinde; seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracagı milletvekili sayısının Yüksek Seçim Kurulu tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren, 4 üncü madde uyarınca tespit edilerek ilan edilecegi, hükümleri yer almaktadır.
Anılan Kanun’un 4 üncü maddesine göre; milletvekillerinin seçim çevrelerine dagılımı yapılırken;
toplam milletvekili sayısından (550) önce her il'e bir milletvekili tahsis edilir. Son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, kalan milletvekili sayısına (469) bölünmek suretiyle bir sayı elde edilir.( L) nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracagı milletvekili sayısı tespit olunur.
Bu suretle hesaplanan milletvekillerinin sayısı, 550'yi bulmadıgı takdirde, nüfusu; milletvekili
çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin, artık nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulur ve ilk hesapta iller arasında bölüstürülmemis bulunan milletvekilleri bu sıra esas alınarak dagıtıma tabi tutulur.
Yapılan tespit sonunda çıkaracagı milletvekili sayısı (18)'e kadar olan iller bir seçim çevresi sayılır.
Çıkaracagı milletvekili sayısı (19)'dan (35)'e kadar olan iller iki, (36) ve daha fazla olan iller üç seçim çevresine bölünür. Bu seçim çevreleri numara sırasına göre adlandırılır.
2839 sayılı Kanun’un 3 ve 4 üncü maddelerinin yukarıda belirtilen hükümleri ile Türkiye statistik Kurumu Baskanlıgınca 31/12/2011 tarihi itibarıyla resmi olarak ilan edilmis ve Baskanlıgımıza gönderilmis bulunan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2012 nüfus sayımı sonuçları birlikte göz önünde bulundurulmak suretiyle, 550 milletvekilinin (81) il'e dagılımı yapılmıstır.
Yapılan belirlemeye istinaden;
32 milletvekili çıkaracagı tespit edilen Ankara l’inin 2,
87 milletvekili çıkaracagı tespit edilen stanbul l’inin 3,
26 milletvekili çıkaracagı tespit edilen zmir l’inin ise 2,
seçim çevresine bölünmesi gerekli görülmüstür.
Seçim çevreleri belirlenirken, seçim çevrelerinin mümkün oldugu ölçüde esit veya birbirine yakın sayıda milletvekili çıkaracak sekilde olusturulması, ilçelerin mülki bütünlüklerinin bozulmaması ve idari teskilat yapısının degistirilmemesi gözetilmis, ayrıca aynı seçim çevresinde yer alan ilçelerin nüfus ve cografi yakınlıkları ile ulasım imkânları da göz önünde bulundurulmustur.
Öte yandan, birden fazla seçim çevresine bölünen illerin milletvekili sayısının seçim çevrelerine dagılımında da, nüfusları bakımından illerin milletvekili sayısını tespit etmeye iliskin esaslara göre belirlenmesi ilkesi benimsenmistir.
………” görüsü bildirilmistir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Kurulumuzun 22/3/2013 tarihli, 2013/104 sayılı kararı ile olusturulan komisyonca yürütülen çalısma sonrası düzenlenen rapor incelenmis olmakla,
a) Milletvekillerinin illere göre dagılımını gösterir (EK I),
b) 18’den fazla milletvekili çıkaracak illerin Ankara, stanbul ve zmir illeri oldugu,
c) Ankara, stanbul ve zmir illerinin EK (II/A), EK (II/B) ve EK (II/C) sayılı cetvellerde gösterildigi sekilde birden fazla seçim çevresine bölünmesi gerektigi, yönündeki görüslerin Kurulumuzca da uygun görüldügüne, karar verilmesi gerekmistir.
S O N U Ç :
Açıklanan nedenlerle;
1- 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 4 ve 5 inci maddeleri geregince belirlenecek seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracagı milletvekili sayısının tespitinde, Türkiye statistik Kurumu Baskanlıgınca 31/12/2012 tarihi itibarıyla resmî olarak ilan edilen ve Baskanlıgımıza da gönderilmis bulunan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2012 nüfus sayım sonuçlarının esas alınmasına,
2- 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 3 ve 4 üncü maddeleri göz önünde bulundurularak, milletvekillerinin illere göre dagılımının (EK I) sayılı Cetvelde belirtildigi gibi tespitine,
3- Belirlenen duruma göre (18)'den fazla milletvekili çıkaracak illerin Ankara, stanbul ve zmir illeri olduguna ve bu illerin EK: (II-A) - (II-B) - (II-C) sayılı cetvellerde gösterildigi sekilde birden fazla seçim çevresine bölünmesi gerektiginin tespit ve kabulüne,
4- Kararın bir örneginin ve eki cetvellerin il ve ilçe seçim kurulu baskanlıklarına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlıgına ve siyasi parti genel baskanlıklarına gönderilmesine,
5- Karar ve eki cetvellerin Resmî Gazetede yayımlanmasına,
6- Karar özeti ve eki cetvellerin Türkiye Radyo ve Televizyonunda yayınlanmasına,
5/4/2013 tarihinde oybirligi ile karar verildi.
Baskan Baskanvekili Üye Üye
Sadi GÜVEN Turan KARAKAYA Muharrem COSKUN Mehmet KÜRTÜL
Üye Üye Üye
Nilgün PEK Ali KAYA Halim ASANER
Üye Üye Üye
lhan HANAGASI brahim ZENG N Zeki Y G T
- 4 -
EK (I) SAYILI CETVEL
M LLETVEK LLER N N LLERE GÖRE DAGILIMI
L
:
M LLETVEK L
SAYISI
L
:
M LLETVEK L
SAYISI
ADANA 14 KOCAEL 11
ADIYAMAN 5 KONYA 14
AFYONKARAH SAR 5 KÜTAHYA 5
AGRI 4 MALATYA 6
AMASYA 3 MAN SA 9
ANKARA 32 KAHRAMANMARAS 8
ANTALYA 14 MARD N 6
ARTV N 2 MUGLA 6
AYDIN 7 MUS 4
BALIKES R 8 NEVSEH R 3
B LEC K 2 N GDE 3
B NGÖL 3 ORDU 6
B TL S 3 R ZE 3
BOLU 3 SAKARYA 7
BURDUR 3 SAMSUN 9
BURSA 18 S RT 3
ÇANAKKALE 4 S NOP 2
ÇANKIRI 2 S VAS 5
ÇORUM 4 TEK RDAG 6
DEN ZL 7 TOKAT 5
D YARBAKIR 11 TRABZON 6
ED RNE 3 TUNCEL 2
ELAZIG 4 SANLIURFA 12
ERZ NCAN 2 USAK 3
ERZURUM 6 VAN 7
ESK SEH R 6 YOZGAT 4
GAZ ANTEP 12 ZONGULDAK 5
G RESUN 4 AKSARAY 3
GÜMÜSHANE 2 BAYBURT 1
HAKKAR 3 KARAMAN 2
HATAY 10 KIRIKKALE 3
ISPARTA 4 BATMAN 4
MERS N 11 SIRNAK 4
STANBUL 87 BARTIN 2
ZM R 26 ARDAHAN 2
KARS 3 IGDIR 2
KASTAMONU 3 YALOVA 2
KAYSER 9 KARABÜK 2
KIRKLAREL 3 K L S 2
KIRSEH R 2 OSMAN YE 4
DÜZCE 3
TOPLAM 550
- 5 -
EK (II/A) SAYILI CETVEL
L : ANKARA L NÜFUSU : 4.965.542
ÇIKARACAGI M LLETVEK L SAYISI :
32
B R M LLETVEK L NE DÜSEN NÜFUS : 155.173
a) 1 NUMARALI SEÇ M ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L
DÜSEN NÜFUS
2.613.573 17 153.739
BALA
ÇANKAYA
ET MESGUT
EVREN
GÖLBASI
HAYMANA
MAMAK
POLATLI
S NCAN
SEREFL KOÇH SA
R
b) 2 NUMARALI SEÇ M
ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L
DÜSEN NÜFUS
2.351.969 15 156.797
AKYURT
ALTINDAG
AYAS
BEYPAZARI
ÇAMLIDERE
ÇUBUK
ELMADAG
GÜDÜL
KALEC K
KAZAN
KEÇ ÖREN
KIZILCAHAMAM
NALLIHAN
PURSAKLAR
YEN MAHALLE
- 6 -
EK (II/B) SAYILI CETVEL
L : STANBUL L NÜFUSU : 13.854.740
ÇIKARACAGI M LLETVEK L SAYISI :
87
B R M LLETVEK L NE DÜSEN NÜFUS : 159.249
a) 1 NUMARALI SEÇ M ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L
DÜSEN NÜFUS
4.891.309 31 157.784
ADALAR
ATASEH R
BEYKOZ
ÇEKMEKÖY
KADIKÖY
KARTAL
MALTEPE
PEND K
SANCAKTEPE
SULTANBEYL
S LE
TUZLA
ÜMRAN YE
ÜSKÜDAR
b) 2 NUMARALI SEÇ M ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L
DÜSEN NÜFUS
4.248.465 27 157.350
BAYRAMPASA
BES KTAS
BEYOGLU
ESENLER
EYÜP
FAT H
GAZ OSMANPASA
KAGITHANE
SARIYER
SULTANGAZ
S SL
ZEYT NBURNU
c) 3 NUMARALI SEÇ M ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L
DÜSEN NÜFUS
4.714.966 29 162.585
ARNAVUTKÖY
AVCILAR
BAGCILAR
BAHÇEL EVLER
BAKIRKÖY
BASAKSEH R
BEYL KDÜZÜ
BÜYÜKÇEKMECE
ÇATALCA
ESENYURT
GÜNGÖREN
KÜÇÜKÇEKMECE
S L VR
- 7 -
EK (II/C) SAYILI CETVEL
L : ZM R L NÜFUSU : 4.005.459
ÇIKARACAGI M LLETVEK L SAYISI : 26
B R M LLETVEK L NE DÜSEN NÜFUS : 154.056
a) 1 NUMARALI SEÇ M ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L
DÜSEN NÜFUS
1.977.382 1 3 152.106
BALÇOVA
BUCA
ÇESME
GAZ EM R
GÜZELBAHÇE
KARABAGLAR
KARABURUN
KONAK
MENDERES
NARLIDERE
SEFER H SAR
SELÇUK
TORBALI
URLA
b) 2 NUMARALI SEÇ M ÇEVRES
SEÇ M ÇEVRES ÇIKARACAGI B R
M LLETVEK L NE
KAPSADIGI LÇELER TOPLAM NÜFUSU M LLETVEK L DÜSEN
NÜFUS
2.028.077 13 156.005
AL AGA
BAYINDIR
BAYRAKLI
BERGAMA
BEYDAG
BORNOVA
Ç GL
D K L
FOÇA
KARSIYAKA
KEMALPASA
KINIK
K RAZ
MENEMEN
ÖDEM S

T RE